• Dili ve Kuru Değiştir
  • Tercih Ayarları
    Yükselen/düşen rengi
    Başlangıç-Bitiş zamanı değişim yüzdesi
Gate Blog

Kripto haberlerine ve içgörülerine Açılan Kapınız

Gate.io Blog Kripto Para Yakma İşlemi Nedir?

Kripto Para Yakma İşlemi Nedir?

13 May 22:56


K
ripto yakmanın ardındaki fikir, bazı tokenleri hareketsiz bir cüzdana göndererek dolaşımdan geri çağırmaktır.

Kripto yakma, dolaşımdaki token sayısını azaltır ve token değerlerini artırır.

Merkez Bankası ve Kamu şirketleri gibi geleneksel finans kurumları, benzer teknikleri kullanarak hisseleri geri çağırır ve tahvil satarlar.

Token gönderdiğiniz brülör veya yutan hesap, onu dolaşımdan kalıcı olarak silmektedir.

Dolaşımdaki fazla token, satın alma gücünü ve değerini düşürür ve satın alma gücünü artırmak için Kripto yakma gerekli bir işlemdir.

Blok zinciri cüzdanınız bir brülör veya yutan cüzdandan farklıdır ve bir brülörün özel bir anahtarı vardır ve token gönderip alabilir. İkincisinin özel anahtarı yoktur ve yalnızca Token alabilir.

Stablecoinler ve LUNA, değerlerini korumak için geçmişte coinlerinin bir kısmını yakmışlarıdır.

Kripto para piyasası birçok yönden geleneksel piyasaya benzemektedir. Keskin farklılıklar hala mevcut olsa da Kripto para birimi yakmanın birincil nedeni, dolaşımdaki coin sayısını azaltmaktır.

Geliştiriciler kasıtlı olarak dolaşımdaki bazı fazla tokenleri bir hesaba gönderecek ve onları kalıcı olarak orada kaydedeceklerdir.

Bu “yakma” süreci, Merkez Bankası'nın tahvil sattığı veya halkın elindeki fazla miktarı sınırlamak için dolaşımdaki para miktarını ayarladığı geleneksel finans piyasasına benzetilir.

Halka açık şirketler ayrıca hissedarlar arasında dolaşımdaki hisse sayısını azaltmak için hisse senetlerini geri satın alır. Bunlar, kripto para birimi içinde benzer olan senaryolardır.

Bu makale kripto para yakma kavramını, coin yakmanın pratik nedenlerini ve kripto piyasası üzerindeki etkisini inceleyecektir.


Hadi başlayalım!


Kripto Yakma Nedir?




Görsel: CNBCtv


Kripto Para Birimi Yakma, token sahiplerinin belirli bir tokenii dolaşımdan çıkarabileceği süreç veya prosedürdür.

Kullanılan token sayısını azaltmak için geliştiriciler, Coin yakma olarak da adlandırılan işlemi uygulamaya koyarlar.

Coin nasıl yakılır? Dolaşımdan çıkarmak istediğiniz token sayısını "özel" bir cüzdan adresine gönderirsiniz. Bu cüzdan adresi blok zinciri ağının dışındadır ve yalnızca parayı alabilir ve aldıktan sonra gönderemez.

Kripto tokenlerini yakmak için cüzdan adresine "yakıcı" veya "yiyici" denir. Tokenleri başarıyla yaktığınızda, mevcut arzdan belirli miktarda coini kaldırmış olursunuz.

Kripto yakma eylemi kalıcıdır ve token sayısını kalıcı olarak dolaşımdan kaldırır ve yakma cüzdanına hapsedersiniz.

Brülör veya yiyici cüzdan, yalnızca özel bir anahtarı olmadığı için alabilir durumdadır. Bir kripto sahibinin cüzdan hesabı, saklanan tokenlerinize erişmenizi sağlayan özel bir anahtara sahiptir.

Bu noktada, kripto Para yakmanın yapılmasının önemli nedenlerini belirleyeceğiz.


Kripto Yakmanın Nedenleri



Görsel: Yahoo Finance


Bu nedenleri şu şekilde sıralayabiliriz;

(Fazla) kullanılabilirliğini ayarlamak için; Bazen, madenciler bu tokenleri gereğinden fazla çıkarırlar ve dolaşımda çok fazla coin olur. Bu tür coinler dolaşımda çok fazla olduğunda, değer kaybetme eğilimi gösterirler ve blok zincirinde sınırlı işlem sergilerler. Yani, fazlasına sahip olduğunuz için bu tür tokenlerin çoğunu daha az değerli bir şeye harcamış olursunuz.

Geliştiriciler ve sahipleri daha sonra dolaşımdaki miktarı azaltmak için biraz yakmaya karar verirler.

Değerini ve satın alma gücünü artırmak kripto yakmanın en önemli nedeni halindedir.

Bir noktada, dolaşımdaki kripto para miktarı artacak ve sahiplerinin elinde aşırı hale gelecektir. Dolaşımdaki bir tokenin fazlası, değerini ve satın alma gücünü azaltacaktır.

Değerin daha fazla düşmemesini ve tokenin satın alma gücünü yeniden kazanmasını sağlamak için, kasıtlı olarak bir brülör veya yiyici cüzdanına bazı miktarlar gönderimler yapılmaktadır.

Bu hareket, dolaşımdaki token sayısını azaltacak, onları kıt hale getirecek ve daha fazla insan onları talep etmeye başlayacaktır, böylece değerlerini ve satın alma güçlerini artıracaklardır.

Kripto tokenlerini yakmak, halka açık şirketlerin hisselerini geri satın almasına benzer. Bu şirketler hisselerini hissedarlarından geri aldıklarında, bu hisse birimlerinin değerini artırmaya çalışıyorlar. Aynı amaca ulaşmak için kripto yakma işlemi yapılmaktadır.


Geçmişte Madeni Paralarını Yakmış Kripto Para Örnekleri.



Stabil Coinler




Stabi lcoin'ler, yeni tokenleri basmak ve bunların dolara sabitlenmiş değerlerini korumak için yakma işlemi yapılmasıyla bilinirler.


Stabil coin talebi azalırsa ve fiyat değeri dolar sabitinin altına düşerse, ağın akıllı sözleşmesi otomatik olarak bazı miktarları dolaşımdan kaldıracaktır. Dolaşımdan kaldırılan bu miktarlar bir brülör cüzdanına gönderilecektir.

LUNA token




Kasım 2021'de Terra projesi, 88.7 milyon adetlik Luna tokeni yaktı. Yakılan tokenin değeri yaklaşık 4,5 milyar dolardı ve şimdiye kadarki en önemli Layer1 token yakma işlemi olarak kabul edildi.


Etkinliği takip eden günlerde, LUNA tokeninin fiyatı arttı ve token, devasa kripto yanmasından sonra yeni bir rekor yüksek fiyat hareketi sergiledi.


Sonuç



Görsel: Newday crypto


Uzmanlar, kripto para biriminin yanmasını, tokenleri kalıcı olarak yok etmek olarak tanımlıyor. Belli bir miktarı bir cüzdana gönderirsiniz ve bu, bu tokenlerin sonu olur. Hiç kimse onları alamaz veya aktif bir cüzdana gönderemez.


Kripto yakmanın etkisi hemen gerçekleşmez ve sonucu görmek biraz zaman alabilir. Bazen, geliştiriciler belirli bir miktarda coin yaktığında, etki olumsuz olabilir.


Kripto para yakma haberlerinin etkiyi bastırdığı ve yatırımcıların madeni parayı terk etmesine yol açtığı senaryoları geçmişte görülmüştür.


Yazar: Gate.io Araştırmacısı Valentine. A, Çevirmen: Baturalp BALCI

*Bu yazı sadece araştırmacının görüşlerini yansıtmakta olup herhangi bir yatırım önerisi niteliği taşımamaktadır.

*Gate.io bu makalenin tüm haklarını saklı tutar. Gate.io'ya atıfta bulunulması koşuluyla makalenin yeniden yayınlanmasına izin verilecektir. Her durumda, telif hakkı ihlali nedeniyle yasal işlem yapılacaktır.


BTC/USDT + 2.98%
LUNA/USDT + 3.00%
Şansınızı Kutusundan Çıkarın ve $6666 Ödül Kazanın
Hemen Kaydol
Hemen 20 Puanı alın
Yeni Kullanıcıya Özel: Puanları hemen talep etmek için 2 adımı tamamlayın!

🔑 Gate TR hesabı açın

👨‍💼 24 saat içinde KYC (Müşterini Tanı) işlemlerini tamamlayın

🎁 Puan Ödüllerini Alın

Hemen Alın
Dil ve bölge
kur

Dil ve bölgeyi seçin

Gate.TR'ye mi gideceksiniz?
Gate.TR artık aktif.
Tıklayıp Gate.TR'ye gidebilir veya Gate TR'da kalabilirsiniz.