• Dili ve Kuru Değiştir
  • Tercih Ayarları
    Yükselen/düşen rengi
    Başlangıç-Bitiş zamanı değişim yüzdesi
Gate Blog

Kripto haberlerine ve içgörülerine Açılan Kapınız

Gate.io Blog NFT_lerde Wash Trading Nedir ve Birini Nasıl Tanımlarsınız?

NFT_lerde Wash Trading Nedir ve Birini Nasıl Tanımlarsınız?

10 May 17:47


Wash Trading, İçeriden Öğrenenlerin ticaretinin başka bir şeklidir, çünkü bir yatırımcı kendisine bir emtia satar. Ayrıca zararına satabilir, sonra aynı yerden aynı miktarda malı alıp çok kısa bir süre içinde kârla satabilir. Bununla, o emtia için işlem hacminin arttığına dair bir yanılsama yaratılır.


NFT'lere gelince, Wash ticareti, bir NFT'nin temel talepten daha değerli görünmesini sağlamanın bir yoludur. Birisi, fiyatı artırmak için kendi kendine bir NFT'yi birden fazla alıp sattığında ve daha sonra fiyatı çok arttığında nihayet satışa çıkardığında çalışır; cahil bir kişi piyasada NFT'yi görür ve platformun birden fazla işlem sonucunda gösterdiği piyasa hacmi ve fiyatı nedeniyle bunun değerli bir NFT olduğunu düşünür. NFT'yi yüksek bir fiyata satın alırken, satışa sunan kişi daha iyi bir kâr elde eder ve yeni alıcıyı gerçekten daha az değerli bir NFT ile bırakır. Chainalysis tarafından yapılan araştırmaya göre, çoğu Wash işlemi başarısız oluyor, ancak başarılı olduğunda genellikle önemli düzeyde karlar tahakkuk ediyor.

Kaynak: Chainalysis


NFT'de Wash Trading Nedir?





NFT'lerde Wash İşlemi, bir NFT satıcısının, NFT'nin Likiditesi ve Değeri hakkında yanlış veya yanıltıcı bir izlenim sunmak için kendisiyle aynı anda hem alım hem de satım yaptığı birkaç işlem yaptığı bir İşlemdir. Bu aktivite sayesinde, NFT'nin işlem hacmi diğer zamanlarda taban fiyatla birlikte artar. Bu amaç genellikle NFT'nin olduğundan çok daha değerli görünmesini sağlamaktır.


Wash Trading Nasıl Çalışır ve Birini Nasıl Tanımlarsınız?






Çoğu NFT Platformu, NFT işlemleri için merkezi olmayan P2P platformlarıdır. Kullanıcılar bir cüzdan oluşturarak ve doğrudan platformlara bağlanarak ticaret yapabilirler. Kullanıcılar bir NFT pazarında işlem yapmadan önce KYC doğrulaması gerektirmediğinden, Bir kullanıcı birden fazla cüzdan oluşturabilir ve bir NFT işleminin her iki ucunda yer almak için aynı NFT Pazarına bağlanabilir.


Bu kişi, tam NFT'yi birkaç kez alıp satmak için farklı cüzdanlar kullanır ve varlığın ticaret hacmini otomatik olarak artırır. Bu ticaret uygulamalarının bir sonucu olarak, dayanak varlığın yüksek talep gördüğü görülmektedir.


NFT'lerde Wash ticaretinin belirlenmesi, Blockchain analizi gibi beceriler gerektirir; bununla, kendi kendini finanse eden adreslere NFT satışlarına bakarak bir Wash ticaretinin izini sürebiliriz. Demek ki; bunlar ya satış adresi tarafından ya da satış adresini ilk finanse eden adres tarafından finanse edildi.



NFT'lerde Wash Trading Örnekleri






NFT Wash ticaretinin dikkate değer bir örneği, Larva Labs'ın başlattığı bir NFT projesi olan CryptoPunk'tur. Etkinlik, Ekim 2021'de Cryptopunk 9998'in Ethereum Blockchain üzerindeki 3 cüzdan arasında birkaç saat içinde 124.467 ETH'ye (532 Milyon Doların Üzerinde) satıldığı sırada gerçekleşti.


Kaynak: www.ultcube88.com


Bloomberg, 5 Nisan 2022'de, NFT takipçisi CryptoSlam'in istatistiklerinin, Wash ticaretinin 18 milyar doları veya NFT pazarında LookRare'deki toplam ticaret hacminin %95'ini oluşturduğunu ortaya çıkardığını bildirdi.


NFT'lerde Wash Trading'in Yasal ve Diğer Etkileri






SEC'e göre, geleneksel finans piyasalarında Wash ticareti Yasadışıdır ve kara para aklama ve vergi kaçırma aracı olarak görülmektedir. Ancak kripto para birimi ve NFT'lerde, Wash ticaretinin yasallığı henüz belirlenmemiştir.


Bazı hükümetler kripto para birimi ve NFT Wash ticaretine kaşlarını çatsa da, NFT platformlarının merkezi olmayan doğası, yasa uygulayıcılarına eylemde bulunanları yakalama konusunda önemli bir zorluk teşkil ediyor. Ancak Chainalysis'e göre, NFT'lerde Wash ticareti, yapay olarak şişirilmiş token satın alan bireyler için haksız bir pazar yaratabilir ve varlığı ekosisteme olan güveni aşındırarak gelecekteki büyümeyi sınırlayabilir.


Ayrıca, NFT Ekosisteminde 262 kullanıcının kendi kendini finanse eden bir adrese 25 defadan fazla NFT sattığını da doğruladılar. NFT Wash tüccarlarının çoğu para kaybetti, ancak başarılı NFT Wash tüccarları o kadar çok para kazandılar ki, bu 262 kişilik grubun toplamda 8,9 Milyon Dolar Kâr yapan 110 kişisi var.


Ayrıca, NFT Wash ticaretinin öncelikle kara para aklama aracı olarak kullanıldığına ve ayrıca NFT dünyasında birkaç yasadışı siber suça sponsor olduğuna inanılıyor.

Kaynak: Chainalysis



NFT Wash Trading Dolandırıcılığına Düşmeyi Nasıl Önlersiniz?




Sahte değere sahip NFT'leri satın almayı önlemek için en iyi yaklaşım, onları güvenilir bir kaynaktan satın almaktır. Sahip olmak istediğiniz NFT'yi finanse eden veya ona bağlı olan cüzdan adresleri üzerinde bir blok zinciri analizi yaparak bir adım daha atılabilir.


NFT ekosisteminde Siber Suçların artmasıyla birlikte, NFT platformları bu tür uygulamaları cezalandırmak ve caydırmak için önlemler almalıdır. Kötü niyetli kişilerin yaratıcı yatırımcıları ve platformlar tarafından sağlanan güveni hayal kırıklığına uğratmasını önlemek için dolandırıcılık karşıtı yasaların sıkı bir şekilde uygulanması da büyük fayda sağlayacaktır.



Yazar: Gate.io Gözlemci: M. Olatunji Çevirmen: Baturalp BALCI

* Bu yazı sadece gözlemcilerin görüşlerini yansıtmakta olup herhangi bir yatırım önerisi niteliği taşımamaktadır.

*Gate.io bu makalenin tüm haklarını saklı tutar. Gate.io'ya atıfta bulunulması koşuluyla, makalenin yeniden yayınlanmasına izin verilecektir. Diğer tüm durumlarda, telif hakkı ihlali nedeniyle yasal işlem yapılacaktır.

BTC/USDT + 2.66%
ETH/USDT + 2.76%
GT/USDT + 1.62%
Şansınızı Kutusundan Çıkarın ve $6666 Ödül Kazanın
Hemen Kaydol
Hemen 20 Puanı alın
Yeni Kullanıcıya Özel: Puanları hemen talep etmek için 2 adımı tamamlayın!

🔑 Gate TR hesabı açın

👨‍💼 24 saat içinde KYC (Müşterini Tanı) işlemlerini tamamlayın

🎁 Puan Ödüllerini Alın

Hemen Alın
Dil ve bölge
kur

Dil ve bölgeyi seçin

Gate.TR'ye mi gideceksiniz?
Gate.TR artık aktif.
Tıklayıp Gate.TR'ye gidebilir veya Gate TR'da kalabilirsiniz.