• Dili ve Kuru Değiştir
  • Tercih Ayarları
    Yükselen/düşen rengi
    Başlangıç-Bitiş zamanı değişim yüzdesi
Gate Blog

Kripto haberlerine ve içgörülerine Açılan Kapınız

Gate.io Blog Kripto Yönetiminde Zincir İçi Yönetimin Önemi

Kripto Yönetiminde Zincir İçi Yönetimin Önemi

21 April 17:58


Tüm blok zinciri ağı ve kripto para birimi, onlara rehberlik eden protokollere ve mekanizmalara sahiptir. Bunlara blockchain Yönetişim protokolü denir.

Yönetim protokolü, karar vermede, oylama sürecinde ve blok zinciri teknolojisindeki güncellemelerde kullanılır.

Zincir üzeri yönetişim protokolü, kararları yalnızca çevrimiçi olarak alır ve Konsensüse dayanır.

Zincir içi yönetişimin önemi, sert çatal tehdidinde ve zincir bölünmesinde azalma, değişiklikler için daha hızlı geri dönüş süresi ve diğerlerini içerir.

Blockchain ağı merkezi değildir. Protokolde karar verme ve değişiklikler, ilgili tüm taraflar için fikir birliği anlaşmasını gerektirir.

Bir blok zinciri ağındaki değişikliği etkilemek için blok zinciri yönetimine bağlı kalmaya ihtiyaç vardır.

Blok zinciri yönetişimi, proje yönüne karar vermek, devam eden güncellemeleri izlemek ve tüm blok zinciri işlemlerinin sorunsuz bir şekilde ilerlemesini sağlamak için mekanizmalar dağıtan bir yapı veya protokoldür.

Blockchain yönetişim mekanizması, zincir içi veya zincir dışı olabilir. Blok zinciri yönetiminin mekanizmadan bağımsız olarak kripto yönetiminde önemli bir uygulama olduğunu bilmelisiniz.

Dijital varlığınızı izleme ve yatırım olarak hangi varlığın satın alınacağına ve tutulacağına karar verme yeteneği, kripto yönetiminin gerektirdiği şeydir.

Bu makale, zincir içi yönetişim mekanizmasını ve kripto yönetimindeki faydasını inceleyecektir.

Hadi kazalım!


Zincir İçi Yönetim Nedir?


Blockchain için yönetişim kararları vermek ayrıntılı bir süreçtir ve Blockchain teknolojisi açık kaynaklıdır ve merkezi değildir.

Karar verme ve güncellemeleri sunma zamanı geldiğinde, hangi güncellemenin kabul edilip edilmeyeceğine kim karar veriyor? Yönetim kararlarının alınmasından sorumlu olanlar kimlerdir? Blockchain teknolojisini çalıştıran protokolü ve mekanizmaları değiştirmeye nasıl ve ne zaman karar veriyorsunuz?

Bunlar, blockchain yönetişim mekanizmasının çözme eğiliminde olduğu bazı sorular.

Blockchain yönetişim mekanizması iki tipte gelir; zincir içi ve zincir dışı.

Zincir içi yönetişim, kripto para birimi blok zincirini yönetmek ve ihtiyaç duyulduğunda değişiklikleri etkilemek için sistemleri ve protokolleri içerir.

On-chain yönetişiminde, blockchain ağının geliştiricileri bir araya gelir ve kod güncellemeleri aracılığıyla değişiklikler önerir. Bundan sonra, oylama yetkisine sahip her düğüm, önerilen değişiklikleri kabul edip etmeyeceğine oy verecek.

Bu tür yönetişim mekanizmasındaki karar verme, oylama ve diğer tüm faaliyetler çevrimiçi olarak gerçekleşir.

Blockchain teknolojisi için zincir içi yönetişim, Proof of stake blockchain'de gerçekleşir. Oylama gibi yönetişim prosedürüne katılmak için blok zincirinin yerel parasının sahibi olmanız gerekir.

Örneğin, EOS , zincir üzerinde yönetişimi kullanan bir blok zinciri platformudur. Bir EOS jeton sahibiyseniz, ağ işlem doğrulayıcılarını seçme hakkınız vardır ve oylama gücünüzü başka bir EOS jeton sahibine de devredebilirsiniz.

Bu noktada kripto yönetiminde On-chain yönetiminin önemine bakacağız.


Zincir İçi Yönetimin Önemi


Zincir içi yönetişim protokolünün Zincir Dışı protokole kıyasla çeşitli avantajları vardır. Önemlerinden bazıları;

Merkezi Olmayan Yönetim Şekli
Zincir üstü yönetişim mekanizmaları, blok zinciri teknolojisinin merkezi olmayan yapısını daha da desteklemektedir.

Zincir İçi Yönetim kullanarak blok zinciri teknolojisinde değişiklik yapmak için herhangi bir yetki veya merkezi protokolden geçmeniz gerekmez.

Bu yönetişim mekanizması, her bir düğümün ve madencilerin önerilen değişiklik üzerinde oy kullanmasına izin verir. Değişiklikleri kabul etme veya reddetme konusunda oylama yapmadan önce geliştiriciler tarafından değişikliklerde değişiklik yapma imkanı vardır.

On-chain yönetişimdeki tüm karar verme ve oylama süreçleri, fikir birliği kararı almak için topluluğa güvenir.

Değişiklikler İçin Daha Hızlı Geri Dönüş Süresi
Zincir içi yönetişimde bir fikir birliği anlaşmasına varmak, paydaşlar arasında gayri resmi yönetişim sistemine göre daha az zaman alır.

Zincir üzeri yönetişimdeki oylama mekanizması daha hızlıdır çünkü bir kod güncellemesi aracılığıyla uygulamaya yönelik test sonuçlarını görebilirsiniz. Paydaşlar arasında yapılan oylamanın sonucunu görmek için daha uzun bir süre beklemenize gerek yok.

Protokolde bir değişikliği kabul etmek veya bir güncellemeyi benimsemek için bir fikir birliği sağlandığında, blok zinciri geliştiricileri değişiklikleri hemen yapacaktır. Görüş ayrılıkları olması durumunda oylama süreci başlayacak ve sonuçlar hemen çevrimiçi olarak sunulacaktır.

Sert Çatal Tehditinde ve Zincir Bölünmesinde Azaltma
Zincir içi yönetişimde değişikliklerin yürürlüğe girmesinden önce, tüm düğümlerin bir fikir birliğine ihtiyacı vardır. Genel olarak bu Konsensüs, hard fork'un oluşmasını zorlaştırıyor.

Hard forklar çoğunlukla yeni blok zinciri sürümünün düğümleri ve madencileri eski sürümü kabul etmediğinde ortaya çıkar.

Yeni madencilerin değişiklikleri kabul etmemesi veya blok zinciri protokolünü değiştirmek için eski madencilerle fikir birliğine varamaması olabilir.

Bazen Fork, iki taraf bir blok zinciri platformunu değiştirme konusunda anlaşamadığında ortaya çıkar ve bu anlaşmazlık bir bölünmeye yol açacak ve alternatif bir zincir ortaya çıkacaktır.

Zincir içi yönetişim, oylama sürecine katılan düğümler için ekonomik teşviklere ve ödüllere sahip olduğundan, her zaman bir Konsensüse ulaşırlar ve nadiren bir bölünme veya sert Çatal meydana gelir.


Çözüm


Kripto yönetimindeki yönetişim mekanizması, kripto alanındaki angajman kurallarına benzer. Yönetişim protokolü, blok zinciri teknolojisindeki değişiklikleri yönetmeye ve etkilemeye yardımcı olur.

Bitcoin ve Ethereum gibi bazı blok zinciri platformları, her aralıkta güncelleme gerektirir. Bu güncellemeler ölçeklenebilirliği sağlayacak ve bu dijital varlıkların güvenlik özelliklerinin güçlendirilmesine yardımcı olacaktır.

Bu nedenle madencilerin, özellikle tüm kripto varlık sahiplerine ve paydaşlara fayda sağlayan güncellemeler konusunda bir fikir birliğine varması gerekiyor.

Oylama gücüne sahip düğümlerin ve paydaşların hızlı bir fikir birliğine varmalarını sağlamak için zincir üstü yönetişim en iyi yönetişim protokolüdür.



Yazar: Valentine A. , Gate.io Araştırmacısı
Bu yazı sadece araştırmacının görüşlerini yansıtmakta olup herhangi bir yatırım önerisi niteliği taşımamaktadır.
Gate.io bu makalenin tüm haklarını saklı tutar. Gate.io'ya atıfta bulunulması koşuluyla makalenin yeniden yayınlanmasına izin verilecektir. Her durumda, telif hakkı ihlali nedeniyle yasal işlem yapılacaktır.
BTC/USDT + 4.39%
ETH/USDT + 5.57%
GT/USDT + 2.47%
Şansınızı Kutusundan Çıkarın ve $6666 Ödül Kazanın
Hemen Kaydol
Hemen 20 Puanı alın
Yeni Kullanıcıya Özel: Puanları hemen talep etmek için 2 adımı tamamlayın!

🔑 Gate TR hesabı açın

👨‍💼 24 saat içinde KYC (Müşterini Tanı) işlemlerini tamamlayın

🎁 Puan Ödüllerini Alın

Hemen Alın
Dil ve bölge
kur

Dil ve bölgeyi seçin

Gate.TR'ye mi gideceksiniz?
Gate.TR artık aktif.
Tıklayıp Gate.TR'ye gidebilir veya Gate TR'da kalabilirsiniz.