• Dili ve Kuru Değiştir
  • Tercih Ayarları
    Yükselen/düşen rengi
    Başlangıç-Bitiş zamanı değişim yüzdesi
Gate Blog

Kripto haberlerine ve içgörülerine Açılan Kapınız

Gate.io Blog Kripto Vergilerini Anlamak

Kripto Vergilerini Anlamak

08 April 10:46

Kripto para birimindeki vergiler, diğer sektörlerdeki vergilerden farklı değildir.

Vergilerin gelirinizden düşülme şekli, kripto işlemlerinizden vergilerin nasıl düşüldüğüdür.

Bununla birlikte, tüm kripto işlemleri vergi çekmez.

Devletin vergilendirdiği kripto işlemleri vergilendirilebilir olaylar olarak adlandırılır.

Vergiye tabi olmayan olaylar, vergilendirilmekten muaf tutulan kripto işlemleri türüdür.

Vergiye tabi olaylar arasında dijital varlıkların satışı, kripto madenciliği ve kripto borsası yer alır.

Vergiye tabi olmayan olaylar arasında kripto bağışı, hediye olarak kripto alma, satın aldıktan sonra dijital varlığınızı cüzdanınızda tutma vb.

Kripto vergileriyle karşılaşıldığında, herhangi bir düzenleme veya düzenleyici kurum altında olmayan bir dijital pazarın nasıl vergilendirileceği merak edilebilir.

Endişelenmeyin, bu makale kripto para birimlerinin nasıl vergilendirildiğini ayrıntılı olarak açıklayacaktır.



Kripto Vergilerine Giriş



2014'ten beri kripto para yasaları aynı kalmaya devam etti; kriptodan elde edilen tüm kazançlar vergiye tabidir.

2014-2021 tarihli Dahili gelir hizmeti (IRS) bildirimi, kripto para birimi vergilendirmesinin tüm temellerini ve işlemlerinizin vergilendirileceği prosedürleri özetlemektedir. Ancak, tüm işlemler aynı vergi tutarını çekmez.

Örneğin, Amerika Birleşik Devletleri İç Gelir Servisi, tüm dijital para birimlerini vergi beyannamesi amacıyla yatırım yapılabilir varlıklar olarak ele alacaklarını açıkça belirtti.

Hükümet, kripto satışlarınızı, işlemlerinizi, ödemelerinizi, dönüşümlerinizi ve transferlerinizi ABD'deki Internal Revenue Service'e bildirmenizi bekliyor. Bazı bölgelerde, işlemleri Devlet yetkililerine bildirirsiniz.

Ayrıca, tüm kripto işlemleri ve işlemleri vergi almaz.

Vergi almayan kripto işlemleri Vergiye tabi olmayan olaylar olarak adlandırılırken, vergi çeken kripto işlemleri Vergiye tabi olaylar olarak adlandırılır.

Bu noktada vergiye tabi ve vergiye tabi olmayan olayların neler olduğuna detaylı olarak bakmak gerekir. Ayrıca her iki kategoriye giren işlemleri de belirleyeceğiz.



Vergiye tabi olmayan olaylar nelerdir?



Aşağıdaki kripto işlemlerinden vergi alınmamaktadır.

Nakit Kullanarak Kripto Almak ve Tutmak

Nakit bir dijital varlık satın alır ve blok zinciri cüzdanınızda tutarsanız, tokeni cüzdanınızda ne kadar tutarsanız tutun vergilendirilmezsiniz.

Çoğu yatırımcı, kripto varlıklarını nakit olarak satın alır ve sonunda değer kazanana kadar cüzdanlarında tutar ve daha sonra satarlar. HODL döneminde vergilendirilmezsiniz.


Kripto bağışı

Kripto para birimini kullanan tanınmış bir hayır kurumuna ve kar amacı gütmeyen kuruluşa bağışta bulunursanız vergilendirilmezsiniz.

Bazı hayır kurumları, GiveCrypto.org gibi 501(c)(3) hayır kurumlarının kapsamına girer. Blockchain cüzdanınızdan onlara bir jeton bağışlarsanız, hayır amaçlı bir kesinti talep edebilirsiniz.


Hediye Almak ve Vermek

Kripto piyasasında size bir kripto para hediye edilirse, değeri ne olursa olsun vergi çekmez. Ancak böyle bir hediyeyi satarsanız veya blockchain ağında stake ederseniz vergiye tabi olacaktır.

Ayrıca, tek bir takvim yılında 15.000 ABD Dolarının altında bir dijital varlık hediye ediyorsanız, vergilendirilmezsiniz. Ancak, hediyenin değeri 15.000 ABD Dolarını aşarsa, bir hediye vergi beyannamesi vermeniz gerekecek ve uygun vergi düşülecektir.


Cüzdanlarınızdan Kripto Aktarımı

Birden fazla blok zinciri cüzdanınız varsa ve hepsi kişisel bilgilerinizi taşıyorsa, dijital varlıkları vergi ödemeden aktarabilir ve değiştirebilirsiniz.

Bu durumda, orijinal maliyet esasınız ve kripto para birimini aldığınız tarih üzerinden transfer edebilirsiniz.



Vergilendirilebilir Olaylar Nelerdir?



Kazançlarınız ve işlemleriniz bu kategoriye giriyorsa, buna göre vergilendirilirsiniz. Bu işlemler;


Dijital Varlığınızı Nakit Karşılığında Satmak

Dijital bir varlık satın alır ve blok zinciri cüzdanınızda tutarsanız, vergiye tabi olmaz. Nakit karşılığında satmaya karar verdiğiniz anda vergilendirileceksiniz.

Özellikle de böyle bir dijital varlığı cüzdanınızda tutarken kazanç elde ettiğinizde vergi ödemekle yükümlüsünüz. Bazen zararına satış yaptığınızda ödemeniz beklenen vergiden zararınızı düşebilirsiniz.


Kripto Dönüştürme ve Değiştirme

Bir kripto para birimine sahipseniz ve onu başka bir tokene dönüştürmeye karar verirseniz, vergi ödersiniz. Ayrıca, bir dijital varlığı başka bir blok zinciri varlığıyla değiştirirseniz vergilendirilirsiniz.

Örneğin blockchain cüzdanınızda 1BTC (bitcoin) varsa ve bunu ETH'ye (ethereum) dönüştürmek istiyorsanız vergi ödemeniz gerekecektir.


Madencilik Kriptosu

Kripto para madenciliği yaptığınızda, “gelir olarak vergiye tabi” olarak kabul edilecek ve ödemeniz gerekecek.

Madenciliğin vergi almasının nedeni, alıcı onları aldığında belirtecin piyasa değerinin artmış olma olasılığının yüksek olmasıdır.

Madenciliği bir iş olarak alırsanız, bu farklı bir vergidir ve bir iş girişimi olarak Crypto madenciliği serbest meslek geliri olarak vergilendirilir.


Airdrop Alma

Airdrop'lar her zaman kripto para geliştiricilerinden hediyeler veya ödüller şeklindedir. Airdrop'lar, daha fazla insanın yatırım yapmasını ve dijital bir varlığın değerini artırmasını sağlayan pazarlama kampanyası taktikleridir.

Airdrop alırsanız, vergiye tabi olduğu için gelirinizde bildirmeniz gerekir. Airdroplar, aldığınız miktara göre vergilendirilir.

İleriye dönük olarak kripto vergilerinin nasıl hesaplandığını kısaca açıklamak gerekiyor. Vergilerinizi kendiniz hesaplamanız tavsiye edilmese de, yalnızca vergiye tabi olaylar için vergi başvurusunda bulunmalısınız.



Kripto Vergilerinizi Nasıl Hesaplarsınız?



Amerika'daki çoğu hane, federal ve eyalet gelir vergilerini hesaplama zahmetine girmez ve hükümet kesintiyi kaynağından alır.

Aynısı kripto vergileri için de geçerlidir. Kazançlarınızı veya işlem detaylarınızı bildirirken kazançların kripto bazlı olduğunu ve vergi diliminize göre verginizin hesaplanacağını belirtmelisiniz.

Kripto kazançlarınız ve işlemleriniz ne kadar yüksek olursa, o kadar yüksek vergi ödersiniz. Belirli bir sınırı aştığınızda daha yüksek bir vergi dilimine geçersiniz.



Sonuç



Bu makalede vaka çalışması olarak Amerikan İç Gelir Servisi'ni kullandık. Kripto piyasası Amerika'da herhangi bir düzenlemeye tabi olmasa da, hükümet her yatırımcıyı ve sahibini vergi beyannamesi için işlemlerini rapor etmekle görevlendirdi.

Bazı kripto işlemleri vergileri çekmezken bazıları vergileri çekiyor. Tüm işlemler, vergiye tabi olaylar kapsamına girdiklerinde farklı vergiler alır.

Kripto verginizi hesaplamak oldukça sıkıcı olabilir; Hesaplamayı yapmak için sorumlu düzenleyicilere veya kurumlara izin vermelisiniz. Nihai vergi dosyalarını aldığınızda çapraz kontrol yapabilirsiniz.




Yazar: Valentine A., Gate.io Araştırmacısı

Bu yazı sadece araştırmacının görüşlerini yansıtmakta olup herhangi bir yatırım önerisi niteliği taşımamaktadır.

Gate.io, bu makalenin tüm haklarını saklı tutar. Gate.io'ya atıfta bulunulması koşuluyla makalenin yeniden yayınlanmasına izin verilecektir. Her durumda, telif hakkı ihlali nedeniyle yasal işlem yapılacaktır.

BTC/USDT + 3.44%
ETH/USDT + 3.01%
GT/USDT + 1.76%
Şansınızı Kutusundan Çıkarın ve $6666 Ödül Kazanın
Hemen Kaydol
Hemen 20 Puanı alın
Yeni Kullanıcıya Özel: Puanları hemen talep etmek için 2 adımı tamamlayın!

🔑 Gate TR hesabı açın

👨‍💼 24 saat içinde KYC (Müşterini Tanı) işlemlerini tamamlayın

🎁 Puan Ödüllerini Alın

Hemen Alın
Dil ve bölge
kur

Dil ve bölgeyi seçin

Gate.TR'ye mi gideceksiniz?
Gate.TR artık aktif.
Tıklayıp Gate.TR'ye gidebilir veya Gate TR'da kalabilirsiniz.