• Dili ve Kuru Değiştir
  • Tercih Ayarları
    Yükselen/düşen rengi
    Başlangıç-Bitiş zamanı değişim yüzdesi
Gate Blog

Kripto haberlerine ve içgörülerine Açılan Kapınız

Gate.io Blog Kaldıraçlı Tokenlar - Bull Bear Mechanics Açıklaması

Kaldıraçlı Tokenlar - Bull Bear Mechanics Açıklaması

02 April 10:39



Kaldıraçlı tokenlar spot alım satım yöntemleriyle alınıp satılmaktadır, ilgili ETF tokenlerını satın alarak uzun veya kısa pozisyonlar elde edilebilir. Teorik olarak, bu tokenler, sürekli vadeli işlem piyasalarında işlem görmeleri nedeniyle normalden daha yüksek bir likidite derecesine sahiptir. Bu yazımızda kaldıraçlı token için matematiğin nasıl çalıştığını kolayca anlamanız için örnekler vereceğiz.

Örnek olarak 3x long BTC olan BTC3L'yi ele alalım. Bir günde her %1 BTC arttığında, BTC3L %3 artar ve her %1 BTC düştüğünde, BTC3L %3 düşer.

BTC için, karşılık gelen Kaldıraçlı tokenler size 3 kat risk veya kaldıraç sağlar. BTC3L satın alırsanız, temel olarak BTC'de 3 katı işlem yapıyorsunuz demektir. Koşul, diğer coinler ve bunlara karşılık gelen kaldıraçlı tokenler için benzerdir. Bir ayı tokeni satın alırsanız, temelde 3x Short almış olursunuz.

Ama bir yakalanma var. Her gün 00:00:00 UTC+8'de bir yeniden dengeleme olur. Bu her kaldıraçlı tokenin bir kez daha istenen kaldıraca ulaşmak için Gate.io'da işlem gördüğü anlamına gelir.

Yeniden dengeleme mekanizması sayesinde likidite olmayabilirsiniz, ancak dayanak varlık bir günde %33'ün üzerinde değişirse değerin neredeyse %99'unu kaybedebilirsiniz.

Örnek bir ekstrem senaryoda,
1. BTC3L satın aldığınızı varsayalım: BTC'in Fiyatı %33 Artarsa, BTC3L'nin Fiyatı yaklaşık %99 artar. Ancak BTC fiyatı %33 düşerse BTC3L fiyatı da %99 düşecektir.

2. Benzer şekilde BTC3S için fiyat %33 artarsa değerin %99'unu kaybedersiniz ve BTC fiyatı %33 düşerse, BTC3S %99 artacaktır.

Şimdi BTC'nin fiyatı bir günde %50 artarsa, BTC3L'nin fiyatı %150'nin üzerinde artacaktır. Ve BTC3S ise değerin %99,9'undan fazlasını kaybedecek.

Dalgalanmalar NAV'a göre hesaplanır. Aşağıdaki grafik, kaldıraçlı ETF ürünlerinin gün içi fiyat dalgalanma oranı içindir.

Büyük fiyat dalgalanmaları ve yüksek riskler ETF ürünlerinin özellikleridir. Nasıl çalıştıklarını anlamayan traderların kaldıraçlı tokenticaretlerinde zarar etmesi üzüntü verici oluyor. Lütfen yatırımınızı yapmadan önce mekanizmayı anlayın.
BTC/USDT + 6.59%
Şansınızı Kutusundan Çıkarın ve $6666 Ödül Kazanın
Hemen Kaydol
Hemen 20 Puanı alın
Yeni Kullanıcıya Özel: Puanları hemen talep etmek için 2 adımı tamamlayın!

🔑 Gate TR hesabı açın

👨‍💼 24 saat içinde KYC (Müşterini Tanı) işlemlerini tamamlayın

🎁 Puan Ödüllerini Alın

Hemen Alın
Dil ve bölge
kur

Dil ve bölgeyi seçin

Gate.TR'ye mi gideceksiniz?
Gate.TR artık aktif.
Tıklayıp Gate.TR'ye gidebilir veya Gate TR'da kalabilirsiniz.