• Dili ve Kuru Değiştir
  • Tercih Ayarları
    Yükselen/düşen rengi
    Başlangıç-Bitiş zamanı değişim yüzdesi
Gate Blog

Kripto haberlerine ve içgörülerine Açılan Kapınız

Gate.io Blog İran, Ulusal Kripto Para Birimi test eden ülkelerden biri

İran, Ulusal Kripto Para Birimi test eden ülkelerden biri

24 February 17:08


[TL;DR]



1. İran ulusal bir kripto para birimini test edecek
2. Blockchain teknolojisi sayesinde İran borsası yeniden dengelenmeli
3. İran: Uluslararası ticaret için kripto ödemeleri
4. İran'ın Ulusal kripto para birimi ABD yaptırımlarından kaçabilir veya enflasyonla mücadele edebilir mi?

İran Merkez Bankası üst düzey bir yetkilisine göre, ülkenin dijital para birimi projesinin pilot aşaması yakında başlayacak. İslam Cumhuriyeti, bağımsız bir para birimi kullanmak ve diğer alanlarda blok zincir teknolojisini uygulamak isteyen büyüyen bir ülke grubuna katılmayı hedefliyor.


İran ulusal kripto para birimini test edecek



İran İşçi Haber Ajansı (ILNA) tarafından alıntılanan mali düzenleyicinin üst düzey bir temsilcisine göre, İran merkez bankasının dijital para birimi (CBDC) yakın gelecekte denenecek. Duyuru, projenin ilk açıklanmasından dört yıl sonra geldi.

Bilgi teknolojisinden sorumlu başkan yardımcısı Mehran Moharamian'a göre, dijital para birimleri belirli anormallikleri düzeltmenin ve kaynakları merkezileştirmenin bir yolu. CBDC'lerin diğer ülkelere fayda sağlamaya başladığını da sözlerine ekledi.

Moharamian, pilot aşamanın ne zaman başlayacağını veya ne kadar süreceğini söylemedi. 2018'de İran hükümeti, ülkenin Bilgisayar Hizmetleri Şirketi'ne "ulusal bir kripto para birimi" üretme görevini verdi. CBI'nin şubesi, ülkedeki banka otomasyonu ve ödeme hizmetleri ağından sorumludur.
İran dijital para birimi, blockchain çerçevesinin bir uygulaması olan ve Linux Vakfı tarafından barındırılan Hyperledger projelerinden biri olan Hyperledger Fabric platformu kullanılarak oluşturuldu.


İran borsası blok zinciri teknolojisi sayesinde yeniden dengelenmeli



Madenciliğin yanı sıra, İran'ın kripto para birimi endüstrisi çoğunlukla kontrolsüz kalıyor. Bu haftaki bir başka haberde, yetkililerin bitcoin gibi kripto para birimlerinin arkasındaki teknolojiyi çıkarmak için farklı yöntemler aradıklarını iddia etti.

İran Menkul Kıymetler ve Borsa Örgütü başkanı Majid Eshqi'ye göre, İran'daki sermaye piyasası, borsanın en acil sorunlarından bazılarını çözmeye yardımcı olabileceği ve yeniden canlanması için yeni yollar sunabileceği için blok zinciri teknolojisinin uygulanmasını ciddi şekilde araştırmalı. SENA ve Financial Tribune tarafından alıntılandığı üzere, SENA'ya ve İngilizce yayın yapan Financial Tribune gazetesine şunları söyledi: "En az iki yıl içinde. Fiziksel varlıklar ve kolayca devredilebilir hisseler kısa sürede token haline getirilecek."

Paydaşların kimliğini doğrulamak ve altyapı sürecini başlatmak gibi mevcut bazı sorunları çözmek için blockchain teknolojisinin olanaklarına bakmanın zamanının geldiğini öne sürdü.

İran medyası Ocak ayı başlarında, Tahran'ın yerel şirketlerin yabancı ortaklarıyla uluslararası yerleşimlerde kripto para birimi kullanmasına izin vereceğini söyledi. Raporlara göre, yaptırım uygulanan ülkenin merkez bankası ve hükümeti, uluslararası ticarette dijital para ödemelerine izin verecek bir çerçeve oluşturulmasını onayladı.


İran: Uluslararası ticaret için kripto ödemeleri



Mehr haber ajansının yakın tarihli bir raporuna göre, CBI ve İran Ticaret Bakanlığı, işletmelerin uluslararası ödemeleri dijital para birimleri kullanarak yapmasına izin verecek bir anlaşmaya vardı. Raporlara göre, yetkililer, dijital varlıkları kullanarak uluslararası işlemleri halletmek için bir çerçeve oluşturdu.

"Sistem çapında bir çalışma mekanizmasını sonuçlandırmak için çalışıyoruz. İran Sanayi, Madencilik ve Ticaret Bakan Yardımcısı ve İran Ticareti Geliştirme Örgütü (TPO) başkanı Alireza Peyman-Pak, ithalatçılar ve ihracatçıların bu anlaşma aracılığıyla uluslararası işlemlerinde kripto para birimlerini kullanabilmeleri gerektiğini söyledi.

Tahran Times tarafından yayınlanan yakın tarihli bir makaleye göre, İran yakın gelecekte ulusal kripto para biriminin deneme aşamasını başlatmak istiyor. İran Merkez Bankası (CBI) BT Başkan Yardımcısı Mehran Moharamian, kripto para birimlerinin ülkenin finans sektöründeki potansiyel faydalarını vurguladı.

Moharamian'a göre dijital para birimleri, finansal sistemdeki tutarsızlıklar için bir çare. CBI birkaç yıldır ulusal bir kripto para birimi üzerinde çalışıyor.

İran, sektörde dijital varlıkların kullanımını teşvik ederken, yetkilileri son zamanlarda kripto para birimlerinin yasadışı madenciliğine karşı harekete geçti. İran, ülkenin en yüksek elektrik talebi sezonundan hemen önce, Mayıs 2021'de dijital para madenciliğini yasakladı.


İran'ın Ulusal kripto para birimi ABD yaptırımlarından kaçabilir veya enflasyonla mücadele edebilir mi?



İran şirketleri veya bankalarıyla dolar, altın, gümüş veya riyal (İran ulusal para birimi) cinsinden işlem yapan tüm şirketler ve finans kuruluşları ABD yaptırımlarına tabidir. Bu atlatma girişimini yenmek için ABD, listeye kripto para birimleri ekleyebilir. Ayrıca, Kleros projesinin hukuk danışmanı olan blok zinciri avukatı William O'Rorke'nin önerdiği gibi: "Merkezi bir kripto para biriminin (sıradan bir para birimi gibi) ABD yasalarının sınır ötesiliğine tabi olmaktan nasıl kaçınabileceğini anlamıyorum. Ve dünyadaki herhangi bir bankanın bu konular üzerinde ABD hükümetiyle yasal bir savaşı riske atmak isteyeceğine inanmakta güçlük çekiyorum." Total ve PSA, böyle bir proje sonucunda Tahran'a dönmeyecek ve uluslararası bankaları tekrar İran'la iş yapmaya teşvik etmeyecek.

Diğerleri, bu para biriminin asıl amacının ABD yaptırımlarının neden olduğu enflasyonla mücadele etmek olduğuna inanıyordu. Temmuz ayında bu yaptırımların eski haline getirilmesi yaklaşırken, riyalin değeri zaten serbest düşüşteydi. İran'ın amacının, uluslararası para sisteminin dışında ABD baskısına karşı bağışık olacak bir kripto para birimi (veya istikrarlı para birimi) oluşturmak olduğuna inanıyoruz.
Öte yandan, istikrarlı bir kripto para birimi, "mutlak anlamda dalgalanmayan" anlamına gelmez, ancak euro veya dolar gibi istikrarlı bir referans para birimine veya dengesini sağlayan finansal algoritmalara bağlıdır.

SAI'ye göre, İran'ın kripto para birimi riyal ile bağlantılı olacak. Bu teori William O'Rorke tarafından açıkça reddediliyor: "Pratikte İranlılar veya herhangi bir banka bu kripto para birimine riyalden daha fazla güvenmeyecek". Farkı yaratacak olan merkez bankasının manipülasyonları değil. İranlılar öncelikle ABD doları veya daha az ölçüde bitcoin satın alarak fonlarını güvence altına almak istiyorlar.


Sonuç



İran, ulusal bir kripto para birimi başlatarak finansal hizmetler sektöründe yeniliği teşvik etmeyi umuyor. Tahran Times bir makalede, "Ülkenin bankacılık otomasyonu ve ödeme hizmetleri ağından sorumlu olan İran Merkez Bankası BT Hizmetleri Şirketi, 2018'de ulusal bir kripto para birimi tasarlamakla görevlendirildi. İran kripto para birimi, şirket içindekilere göre Hyperledger Fabric platformu kullanılarak oluşturuldu. "



Yazar: Victor KOMBOU , Gate.io Araştırmacısı
*Bu yazı sadece araştırmacının görüşlerini yansıtmakta olup herhangi bir yatırım önerisi niteliği taşımamaktadır.
*Gate.io bu makalenin tüm haklarını saklı tutar. Gate.io'ya atıfta bulunulması koşuluyla makalenin yeniden yayınlanmasına izin verilecektir. Her durumda, telif hakkı ihlali nedeniyle yasal işlem yapılacaktır.



Gate.io Öne Çıkan Makaleler

Putin Madencilik Operasyonlarına Destek Sözü Verdi
El Salvador'un Crypto kışındaki yanıtı
Kazakistan durumu ve bitcoin madenciliğini nasıl etkilediği
Şansınızı Kutusundan Çıkarın ve $6666 Ödül Kazanın
Hemen Kaydol
Hemen 20 Puanı alın
Yeni Kullanıcıya Özel: Puanları hemen talep etmek için 2 adımı tamamlayın!

🔑 Gate TR hesabı açın

👨‍💼 24 saat içinde KYC (Müşterini Tanı) işlemlerini tamamlayın

🎁 Puan Ödüllerini Alın

Hemen Alın
Dil ve bölge
kur

Dil ve bölgeyi seçin

Gate.TR'ye mi gideceksiniz?
Gate.TR artık aktif.
Tıklayıp Gate.TR'ye gidebilir veya Gate TR'da kalabilirsiniz.