• Dili ve Kuru Değiştir
  • Tercih Ayarları
    Yükselen/düşen rengi
    Başlangıç-Bitiş zamanı değişim yüzdesi
Gate Blog

Kripto haberlerine ve içgörülerine Açılan Kapınız

Gate.io Blog Monero Nedir?İlk Gizlilik Parası

Monero Nedir?İlk Gizlilik Parası

23 February 18:05



[TL;DR]


Monero, tamamen özel işlemlere sahip dünyadaki ilk kripto para birimidir ve onu kriptonun “Gizlilik” kategorisi altındaki ilk ve hala en iyi kripto para birimi yapar. 2013 yılında kurulan ve şu anda XMR olarak işlem gören Monero'nun blok zincirindeki işlemler, Bitcoin veya diğerleri gibi halka açık veya şeffaf değildir. Çoğu kripto para birimi gibi dijital cüzdanlar yerine işlemler için kriptografik anahtarların dinamik kullanımı nedeniyle, yalnızca transferleri gerçekleştiren kişi işlem detaylarından haberdardır.

Kripto para birimlerinin ana yatırım tezi, oluşturulduktan sonra, kullanıcılarına ademi merkeziyetçilik, özgürlük ve güvenli dijital işlemler sağlamaktı. Ancak Monero, tasarlanan “Özel” kategorisinin ilk kriptosu ve hatta Bitcoin'in yanı sıra bugüne kadar var olan ilk kripto projelerinden biri olmasıyla özgürlük konusunu farklı bir boyuta taşıyor.
Bu makale, yalnızca Monero'nun ne olduğunu, niteliklerini ve diğer kripto varlıklarına kıyasla bu kadar özel kılan şeyleri araştırıyor.


Monero nedir?



XMR olarak işlem gören Monero, işlemlerin hiç takip edilemediği ilk dijital varlık olarak bilinen bir kripto para birimidir. İlk olarak 2013'te piyasaya sürüldü ve o zamanlar CryptoNote adlı yeni bir şifreleme protokolünden ortaya çıktı. İlk başta proje Bytecoin olarak adlandırıldı, ancak nereye götürüleceğine dair farklı bakış açıları nedeniyle bir hard fork'tan geçtikten sonra, bir uca Bitmonero adı verildi. Daha sonra topluluk bunu Monero olarak değiştirdi.

Odak noktası, Bitcoin blok zincirine dayalı eşler arası işlemler için daha da özel bir çerçeve oluşturmaktı. Blockchain, dijital cüzdanlar oluşturmak için kimsenin kişisel veri sağlaması gerekmediği için işlemlerin anonim olmasına izin verse de, bunlar hala halka açıktır. Örneğin, Bitcoin ve Ethereum ağları aracılığıyla yapılan tüm işlemler, herkesin görmesi için açıktır ve bir kullanıcının geçmişindeki çeşitli cüzdanlarda geriye doğru izlenebilir. Bu nedenle, nerede olduğunu biliyorsanız, birinin izini sürmek nispeten kolay hale gelir.

Öte yandan Monero ile işlemler tamamen özeldir, bu da onu Özel kategorinin ilk kripto para birimi haline getirir. (Tamamen merkezi olmayan anonimlik sunabilen.)


Monero nasıl çalışır?



Monero kullanan işlemler, tüm kriptolar gibi, temelde kaydedilen ve sonraki bloklara eklenen işlemler olan blok zinciri teknolojisine dayanır, çünkü giderek daha fazla transfer zincire katılır. Kripto para birimlerini güvenilmez ve merkezi bir denetçiye ihtiyaç duymadan yapan ana kaynaktır.

Ancak Monero'nun blok zincirindeki işlemler, Bitcoin veya diğerleri gibi halka açık veya şeffaf değildir. Kriptografik anahtarların dinamik kullanımı nedeniyle, aşağıda daha fazlasını açıkladığımız gibi, sadece transferleri gerçekleştiren kişi işlem detaylarından haberdardır.

Monero, işlenmesiyle ilgili olarak Proof-of-Work (PoW) kullanır. Bitcoin'ler gibi, madenciler de Monero'da, sonuç olarak işlemleri doğrulayan ve ağın genel bütünlüğünü koruyan hesaplama sorunlarını çözmeleri için ödüllendirilir.

Bu tutarlı çalışma süreci, blok zincirlerini daha güvenilir hale getirirken karşılığında yeni para birimlerinin çıkarıldığından emin olur. Bitcoin'den farklı olarak Monero'nun sınırlı bir arzı yok. Şu anda kripto pazarlarında yüzen 18 milyon XMR tokeni var, ancak madenciler işlerini yapmaya devam ettiği sürece toplam arzı sonsuz.


Monero neden izlenemez?



Monero'nun Bitcoin'e göre en büyük avantajı, onu kullananlar için gizliliği korumasıdır. Bitcoin birimleri eşler arası yöntemle- cüzdan 1 doğrudan cüzdan 2’ye- aktarılırken Monero her işlemde değişen bir geçiş anahtarı oluşturur. Aktarılan değer, yalnızca, aktaran hesap ve alan hesap olan anahtar erişimine sahip olanlar tarafından görselleştirilir. Bu nedenle Monero kullananların işlemlerini takip etmek neredeyse imkansızdır.

Monero blok zinciri teknolojisini kullanıyor olsa da, herhangi bir cüzdan adresine eklemeden yalnızca işlem kimliğini herkese açık bırakarak kullanıcı kimliğini engelleyebilir. Buna rağmen, bu işlem kimlikleri, kullanıcı istediği zaman, bilgileri kilitlemek veya kilidini açmak için sadece değişim şifresini kullanarak bloke edilebilir. Temel olarak Monero, kullanıcıları tamamen anonimlik içinde tutan ilk blok zinciridir.

Monero blok zinciri ayrıca ağ üzerinden aktarılan tüm değerleri toplayan, bunları karıştıran ve ardından her alıcıya doğru miktarları gönderen bir kriptografi yapısına sahiptir. Aktarılan Monero miktarı aynı kalır ve hiçbir kullanıcı karıştırma yönteminden olumsuz etkilenmezken, blok zinciri daha da anonim ve gözetimden uzak tutar. Bitcoin, her bir işlem detayının kamuya açık olmasına izin verirken, Monero hiçbir şeyi açıkta bırakmaz- taraflar göstermek istemediği sürece hepsi gizlidir.


Monero ve diğer kriptolar arasındaki temel farklar nelerdir?



Monero'daki en büyük teknik vurgu, CryptoNote blok zinciri protokolünün sıfırdan oluşturulmuş olması ve diğer dijital para birimlerinin çoğu, ağlarını oluşturmak için Bitcoin'in blok zinciri kodunu referans olarak kullanmasıdır.

Bu nedenle Monero, ana farklılaştırıcısı olan tamamen özel bir blok zinciri sistemini gerçekleştirmeyi başardı. Günümüzün kripto para piyasalarında neredeyse bir norm olan dijital cüzdanları bile kullanmayan çok daha yoğun bir kriptografi seviyesi sunar. Ağ, daha önce belirtildiği gibi, her işlemde değişen, oluşturulan anahtar geçişlerini kullanır. Bu, yalnızca Monero'nun blok zincirini sıfırdan oluşturması sayesinde mümkün oldu ve bugüne kadar ki dikkate değer bir başarıdır.


Monero'nun başlıca avantajları nelerdir?



Elbette gizlilik, Monero'yu (XMR) bu kadar çekici ve tamamen anonim işlemler yapmak isteyenler için ilgi çekici kılan önceliktir. Sonuç olarak, güvenliği geride bırakmadan daha fazlasını sunar.

Monero, ana satış noktasının yanı sıra çok hızlı ve düşük maliyetli işlemlere de sahiptir. Bazı istisnalar vardır; piyasa ısındığında biraz sıkışık olabilir. Ancak çoğu zaman Monero, neredeyse anında gerçekleşen büyük paranın karşılığı işlemler sağlar.

Aynı zamanda sürekli gelişim içindedir. Merkezi olmayan topluluk, her zaman ağı ve XMR kriptosunun nasıl kullanıldığını iyileştirmenin yollarını buluyor. Monero'nun 2013'te piyasaya sürülen ilk kripto projelerinden biri olması ve Özel kategorisinin ana kriptosu olarak bugün hala pazarla çok alakalı olması şaşırtıcı değil.

Ayrıca, mahremiyet tüm dünyada giderek artan bir endişe haline geldiğinden, gelecekte çok fazla potansiyel barındırıyor. Varlıklarını ve özel bilgilerini korumanın yollarını arayan daha fazla insanla, Monero'nun kripto varlık sınıfıyla birlikte büyümeye devam etmesi muhtemeldir.



Yazar: Gate.io Araştırmacı: Victor Bastos
* Bu yazı sadece araştırmacının görüşlerini yansıtmakta olup herhangi bir yatırım önerisi niteliği taşımamaktadır.
*Gate.io bu makalenin tüm haklarını saklı tutar. Gate.io'ya atıfta bulunulması koşuluyla makalenin yeniden yayınlanmasına izin verilecektir. Diğer tüm durumlarda, telif hakkı ihlali nedeniyle yasal işlem yapılacaktır.
Şansınızı Kutusundan Çıkarın ve $6666 Ödül Kazanın
Hemen Kaydol
Hemen 20 Puanı alın
Yeni Kullanıcıya Özel: Puanları hemen talep etmek için 2 adımı tamamlayın!

🔑 Gate TR hesabı açın

👨‍💼 24 saat içinde KYC (Müşterini Tanı) işlemlerini tamamlayın

🎁 Puan Ödüllerini Alın

Hemen Alın
Dil ve bölge
kur

Dil ve bölgeyi seçin

Gate.TR'ye mi gideceksiniz?
Gate.TR artık aktif.
Tıklayıp Gate.TR'ye gidebilir veya Gate TR'da kalabilirsiniz.