• Dili ve Kuru Değiştir
  • Tercih Ayarları
    Yükselen/düşen rengi
    Başlangıç-Bitiş zamanı değişim yüzdesi
Gate Blog

Kripto haberlerine ve içgörülerine Açılan Kapınız

Gate.io Blog Coinbase Listeleme ve Dijital Para Birimi Borsalarının Geliştirilmesi

Coinbase Listeleme ve Dijital Para Birimi Borsalarının Geliştirilmesi

08 May 11:48

14 Nisan 2021'de Coinbase, doğrudan NASDAQ'da listelendi ve dünyanın geleneksel finansa giren ilk dijital para birimi oldu. Listeleme, dijital para borsalarının ana finans piyasaları tarafından daha fazla kabul görebileceğini kanıtlıyor. Bu durumda, yatırımcılara sunulan işlemler ve çeşitli seçenekler açısından dijital para biriminin gelecekteki gelişimini önemli ölçüde etkileyecektir. Bu makale, listelemenin avantajlarını ve dezavantajlarını tartışacak; borsaların ve yatırımcıların gelişimi üzerindeki etkisini analiz edecektir.

Listeleme, Coinbase'in kısa sürede yüksek hacimli ağ trafiği ve ana akım haber kaynaklarından çok sayıda üçüncü taraf tanıtımı elde etmesini sağladı. Bu, tüm dijital para birimi endüstrisi için büyük ilgi gördü. Sıradan yatırımcılar ile dijital para piyasası arasında bir sinerji yaratırken, Coinbase yöneticilerinin nakit çıkışı yaparak büyük faydalar elde etmesine yardımcı oldu.

Dünya Çapında Tanıtım

Coinbase'in listelenmesinin etkisi, alınan verilere göre tanıtım tarafından yansıtılıyor. Google Trends verilerine göre, 14 Nisan'da (liste günü), Coinbase'in küresel arama endeksi önceki güne göre %203.03 arttı ve Amerika Birleşik Devletleri'ndeki yerel arama endeksi önceki güne göre %222.58 artarak diğer dijital endeksleri çok aştı.

Listelemeden önceki gün, Coinbase arama endeksi ilk kez Binance'i geçti. ABD Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu'nun düzenleyici baskısı altında Binance, Kuzey Amerika'daki yeni kullanıcılara yönelik hizmetleri askıya aldı. Coinbase şu anda Amerika Birleşik Devletleri'nde coğrafi avantajlara sahip ve ciddi rakipleri olmayan en önde gelen dijital para borsasıdır. Coinbase'in arama verileri ABD'de her zaman Binance ve diğer borsalardan daha iyi olmuştur.

Global search trends of digital currency exchanges
Data source: Google Trends


Search Trends of Digital Currency Exchanges in the U.S.
Data source: Google Trends


Dijital Para Birimi İçin Halkın Dikkati

Coinbase'in listelenmesi, bir bütün olarak dijital para piyasasına olumlu etkiler getirdi. Listeleme gününde BTC ve ETH fiyatları ve işlem hacimleri dijital para piyasasında genel olarak iyi performans gösterdi.


Coinbase'deki Bitcoin işlem hacmi bir önceki günün işlem hacmine göre sırasıyla %26,389 ve %40.611 artışla 1.4179 milyar ABD Doları ve Ethereum işlem hacmi 809.1 milyon ABD Doları oldu. Listeleme ağ trafiğini çekerken, yatırımcı seçimlerini de etkileyerek dijital para piyasasına daha fazla fonun akmasına izin verdi. Nisan ayının son on gününde Bitcoin ve Ethereum fiyatları önemli ölçüde dalgalansa da sektör, bu dalgalanmaların bir Türk dijital para borsasının kapanmasından ve Biden'ın zenginlere vergi uygulamaya hazır olmasından kaynaklandığını öne sürdü.

Bilgi Engelleri Azaldı

Coinbase'in listelenmesi, tüm uyumluluk önlemlerinin SEC ve NASDAQ gereksinimlerine uygun olarak kesinlikle uygulanması gerektiği anlamına gelir. Bu aynı zamanda bir dijital para borsasının yasal gereklilikler kapsamında operasyonel bilgileri ilk kez kamuya açıklamasıdır. SEC, Coinbase'in ticari bilgilerini halka açıklamasını şart koşuyor. Bu bilgiler, potansiyel işletme risklerinin ortaya çıkarılmasını ve değerlendirilmesini, tüm yönetimin, tazminat paketlerinin ve hissedarların kamuya açık hale getirilmesini içerir.

Büyük hissedarların işlemleri ve fonları da kamuya açıklanacak. Coinbase'in ayrıca düzenli olarak finansal bilgiler ve denetim raporları sağlaması gerekecek. Coinbase'in prospektüsü ve düzenli açıklama raporları sayesinde, kripto para borsasının iş modeli ve çalışma durumu söz konusu olduğunda halk tam bir şeffaflığa sahiptir. Bu, dijital para birimi endüstrisi ve halk arasında paylaşılan bilgi eksikliğinin ortadan kaldırılmasına yardımcı olacaktır.

Coinbase'in açıklamalarının iki kısmı özellikle dikkat çekicidir. Birincisi, Coinbase'in hızlı büyümesi. Dijital para birimleri bir boğa piyasasına girerken, bir borsa olarak Coinbase, ölçek, gelir ve kar açısından harika bir büyüme gördü.


Data source: Coinbase prospectus and Coinbase first quarter 2021 earnings report


İkincisi, dijital para piyasasında döviz seviyesinde tanımlanan risklerdir. Coinbase, potansiyel risk analizinde, dijital para birimi borsalarının çalışma durumunun büyük ölçüde işlem fiyatına ve hacmine bağlı olduğuna dikkat çekti. Dijital para fiyatları (özellikle Bitcoin ve Ethereum fiyatları) çok düşerse, borsaların işleyişi büyük ölçüde etkilenecektir.

Ayrıca, dijital para piyasasının gelecekteki gelişimi, borsaların hedge edemediği veya tahmin edemediği yüksek risklere ve büyük belirsizliklere sahiptir. Borsalar, dijital para piyasasının piyasa koşullarını yalnızca pasif olarak kabul edebilir. Üçüncüsü, siber saldırılar gibi eylemler borsaların itibarına ciddi darbeler vurur. Dijital para birimleri, düzenleyici politikadaki değişikliklere karşı son derece hassastır. Borsa uygunluk incelemesini geçemezse, iş modelinin sürdürülmesi zor olacaktır.

Yukarıdaki riskler Coinbase'e özel değildir ve tüm borsalar tarafından paylaşılır. . Coinbase'in izahname ve açıklama raporu, büyük dijital para borsalarının karşılaştığı birçok sorunu ortaya çıkardı. Bununla birlikte, Coinbase'in denetlenmiş mali tablolar ve izahnameler aracılığıyla işletme bilgilerini kamuya ifşa etmesi, yatırımcının bilgi birikimini artıracak ve Coinbase'e olan güveni artıracaktır.




Yüksek İşlem Ücretleri

Coinbase'in uzun süredir devam eden uyumluluğu ve ihtiyatlılığı, Coinbase kullanıcılarına bazı rakiplerinden daha fazla güvenlik ve nispeten daha az yatırım riski getirdi. Coinbase, işlem ücretini artırarak uyumluluk operasyonlarının neden olduğu kayıpları telafi eder.

Yüksek nakit geliri

Coinbase tarafından açıklanan deneysel piyasa verilerine ve hissedarlık bilgilerine göre, listelememin ardından CEO Brian Armstrong, hisselerini satarak sermaye piyasasından 292 milyon yuan kâr elde etti ve Finans Direktörü (CFO) Alesia Haas 99.32 milyon ABD doları nakit para kazandı. . Coinbase'in yöneticisi Frederick Wilson, 4,7 milyon Coinbase hissesi sattı ve 1,82 milyar dolar gelir elde etti. Yüksek nakit gelirleri, borsa yöneticileri ve sahipleri için gelecekte listelemeye geçmeleri için itici bir güç olabilir.

Coinbase'in listelenmesi, dijital para borsalarına yeni bir gelişme yönü getirdi. Dijital para borsalarının uyumluluk incelemelerini geçmesi ve geleneksel finans piyasasında hisse ihraç etmesi artık bir fantezi değil. Ancak Coinbase, uyumluluk incelemesini karşılamak için iş modelinde ve hizmet kapsamında önemli tavizler verdi. Özgürlüğü ve gizliliği savunan bir dijital para piyasasında, bu ödün veren önlemler Coinbase'in rekabet gücüne zarar verebilir.



Tek iş modeli

Diğer borsalarla karşılaştırıldığında, Coinbase, ticaret para birimlerinin türleri ve sunduğu ticaret ürünlerinin çeşitliliği konusunda tutucudur. Şu anda Coinbase, spot ticaret hizmetleri sunmaktadır ve herhangi bir türev veya OTC ürün ticareti hizmeti sağlamamaktadır. Düzenleyicilerin gözünde "iyi bir çocuk" olarak Coinbase, para birimlerinin, döviz ticareti hizmetlerinin ve döviz ürünlerinin seçiminde ve kullanımında her zaman sağduyuya öncelik vermiştir. Coinbase, son zamanlarda piyasada oldukça popüler hale gelen Dogecoin için alım satım hizmeti vermedi. Operatörlerin dijital para birimi seçimi konusunda yüksek standartlara sahip oldukları görülmektedir. Coinbase, uyumluluk nedenleriyle birincil kullanıcılar ve Pro kullanıcıları için kaldıracı iptal etti. Diğer çoğu merkezi borsa, müşterilere kaldıraç hizmetleri sağlar ve Gate.io gibi bazı borsalar, müşterilere kaldıraç başlatmak için birden fazla yol sunar.
CoinGeko'nun dijital para endüstrisine dayalı istatistiklerine göre, Coinbase'in iş modelinin birliği rekabet gücüne ve pazar payına zarar vermeye başladı.

2021'in ilk çeyreğinde ilk on merkezi dijital para borsasının pazar payı
Görüntü kaynağı: CoinGecko Dijital Para Birimi Sektör Raporu (1. Çeyrek 2021)


İlk on dijital para borsası arasında yer alan Coinbase, listelenme tarihi yaklaşırken pazar payını artırmadı. Bunun yerine, 2021'in ilk çeyreğinde düşmeye devam etti. Bu, şüphesiz bu yıl dijital para türevleri için sürekli sözleşmelerin popülerliğinden kaynaklanıyor. TokenInsight'ın araştırma veri raporuna göre, 2021'in ilk çeyreğinde sürekli sözleşme ticaret hacmi 14,32 trilyon ABD dolarına ulaştı ve bu sadece geçen yıl türev işlemlerinin toplam miktarını aşmakla kalmadı, hatta bu çeyrekteki spot işlem hacmini bile aştı. Şu anda, sürekli sözleşmeli ticaret hizmetleri sunan 50'den fazla borsa var. Coinbase, pazar payındaki düşüşün ana nedeni olabilecek uyumluluk gereksinimlerine tabi türev işlemlerde bulunamaz.

2021'in ilk çeyreğinde ilk on merkezi dijital para borsasının sürekli sözleşme ticaret hacmi
Görüntü kaynağı: CoinGecko Dijital Para Birimi Sektör Raporu (1. Çeyrek 2021)

Sınırlı Hizmet Alanı

Dijital para borsaları için bir uyumluluk modeli olarak Coinbase, yerel düzenleyici kurumların gereksinimleriyle çok işbirlikçidir. Ancak, diğer bölgelerdeki farklı düzenlemeler nedeniyle Coinbase, her bölgesel ajansın düzenleyici standartlarını karşılayamıyor. Bu nedenle, bölgeler arası kalkınmada önemli zorluklara sahiptir. Bu ikilemle karşı karşıya kalan Coinbase, Amerika Birleşik Devletleri'nin yerel düzenlemelerine bağlı kalmayı ve denizaşırı pazarların bir kısmını terk etmeyi seçti. Bu plan, Coinbase'in Amerika Birleşik Devletleri'nde güçlü bir yerel rekabet gücüne sahip olmasına izin veriyor, ancak aynı zamanda Amerika Birleşik Devletleri dışındaki bazı pazar paylarını feda etmesi gerektiği anlamına geliyor.

Coinbase listelenmesi kesinlikle dijital para borsalarının gelişimi için yeni bir yön sağlıyor. Dijital para borsalarının geleneksel finansa yaklaşması, uyumluluğu benimsemesi ve ücretleri ve finansman listelerini artırarak faydalar elde etmesi için pratik bir yol haline geldi. Dijital para biriminin "orijinal doktrinine" bağlı kalmak ve ücretsiz ticaret hizmetlerini sürdürmeye devam etmek de borsalar için çekici. Ticaret hacmi için, merkezi borsalar şu anda dijital para ticareti için mutlak merkezdir. Bu gelişmeler karşısında merkezi borsalar tarafından alınan kararlar, şüphesiz tüm dijital para endüstrisinin gelişimi üzerinde temel bir etkiye sahip olacaktır.

2021'in ilk çeyreğinde merkezi borsaların ve merkezi olmayan borsaların işlem hacmi
Görüntü kaynağı: CoinGecko Dijital Para Birimi Sektör Raporu (1. Çeyrek 2021)

Şimdilik yatırımcılar, borsaların dönüşümünün getirdiği dijital para endüstrisindeki değişikliklerle yüzleşmek zorunda değil. Coinbase listesi, yatırımcıların /geleneksel ticaret platformları ve özellikleriyle eşleşen özellikleri görmelerini sağlamak için daha fazla. Coinbase, ilk on dijital para borsası arasında yer alıyor, geleneksel finans piyasasındaki riskten kaçınan yatırımcıların ticaret için Coinbase'i kullanması muhtemel. Bununla birlikte, riske karşı daha toleranslı olan ve esnek ticaret yöntemlerini takip etmek isteyen yatırımcılar, ticaret için büyük olasılıkla diğer platformları seçecektir.

Yazar: Gate.io Araştırmacı: Charles.F
*Bu makale yazarın görüş ve düşüncelerini ifade etmektedir. İçerik hiçbir koşulda yatırım tavsiyesi teşkil etmez
*Gate.io bu makalenin tüm haklarını saklı tutar. Gate.io'ya atıfta bulunulması koşuluyla makalenin yeniden yayınlanmasına izin verilecektir. Diğer tüm durumlarda, telif hakkı ihlali nedeniyle yasal işlem yapılacaktır.

Şansınızı Kutusundan Çıkarın ve $6666 Ödül Kazanın
Hemen Kaydol
Hemen 20 Puanı alın
Yeni Kullanıcıya Özel: Puanları hemen talep etmek için 2 adımı tamamlayın!

🔑 Gate TR hesabı açın

👨‍💼 24 saat içinde KYC (Müşterini Tanı) işlemlerini tamamlayın

🎁 Puan Ödüllerini Alın

Hemen Alın
Dil ve bölge
kur

Dil ve bölgeyi seçin

Gate.TR'ye mi gideceksiniz?
Gate.TR artık aktif.
Tıklayıp Gate.TR'ye gidebilir veya Gate TR'da kalabilirsiniz.