• Dili ve Kuru Değiştir
  • Tercih Ayarları
    Yükselen/düşen rengi
    Başlangıç-Bitiş zamanı değişim yüzdesi
Gate Blog

Kripto haberlerine ve içgörülerine Açılan Kapınız

Gate.io Blog Kazakistandaki Sivil Çatışma Neden Bitcoinin Keskin Düşüşüne Yol Açtı?

Kazakistandaki Sivil Çatışma Neden Bitcoinin Keskin Düşüşüne Yol Açtı?

11 January 10:51

1. Bitcoin fiyatları 6 Ocak'tan bu yana sert düşüş yaşadı ve 7 Ocak 2022'de ilk kez öğlen saatlerinde 41.220$'a ulaştı. Geçen yıl Kasım ayındaki 69.000$'lık rekor yüksek seviyesinden %40 oranında düştü.

2. Sıvılaştırılmış doğalgazın yurt içi fiyatlarının artmasından etkilenen Kazakistan'ın birçok yerinde 2 Ocak'tan itibaren protesto ve gösteriler yaşanmış ve ardından büyük çaplı ayaklanmalara dönüşmüştür.

3. Ağustos 2021 verilerine göre, Kazakistan'ın madencilik kapasitesi dünyanın yaklaşık %18,10'unu oluşturmakta ve yalnızca Amerika Birleşik Devletleri'nden sonra dünyada ikinci sırada yer alıyor.

4. 5 Ocak'ta isyanlar Kazakistan'ın ağını birkaç kez kesintiye uğrattı, bu da dünyadaki Bitcoin madencilerinin %15'inin "bağlantısını kesti" ve Bitcoin'in küresel bilgi işlem gücü kısa bir süre için %12 azaldı.

5. 5 Ocak'ta açıklanan Aralık ayı Fed toplantı tutanaklarına göre Mart ayında faiz oranlarını 0,25 puan artırma olasılığı %80'e ulaştı.

6. Kazakistan'daki madencilik işletmelerinin ağ bağlantısının kesilmesi nedeniyle Bitcoin ağına bağlanamadığı haberlerinin etkisiyle, Fed'in faiz artış beklentisinin önemli ölçüde artması, yatırımcıları geleceğe yönelik durum konusunda daha karamsar hale getirdi.

2022'nin ilk haftası Kripto piyasası için sakin geçmedi. Bitcoin fiyatları 6 Ocak'tan bu yana düştü ve geçen yıl Kasım ayındaki 69.000 dolarlık rekor seviyeden %40 düşüşle 7 Ocak'ta öğle saatlerinde ilk kez 41.220 dolara ulaştı. Bitcoin tarafından yönlendirilen tüm kripto para piyasası da "sonsuza düşmeye" başladı.

Şu anda, Omicron'un küresel ölçekte yayılması, COVID-19'un başka bir zirve dalgasını tetikleyerek çeşitli yatırım piyasalarında güven kaybına yol açtı. Öte yandan, piyasanın Fed'in faiz artırımına ilişkin beklentisinin bu yıl Nisan ve hatta Mart ayına kadar önemli ölçüde yükselmesi, Kripto piyasasının satışı için de büyük bir teşvik haline geldi. Bu iki nedene ek olarak, Kazakistan'daki sivil huzursuzluk da bu sert düşüşün tetikleyicisidir.


Sıvılaştırılmış doğalgazın yurt içi fiyatlarının artmasından etkilenen Kazakistan'ın birçok yerinde 2 Ocak'tan bu yana protesto ve gösteriler yaşanmış ve ardından büyük çaplı ayaklanmalara dönüşmüştür. İsyanlarda yurt içi internetin kesintiye uğraması nedeniyle Kazakistan'da çok sayıda Bitcoin madenciliği faaliyeti sonlandırmak zorunda kaldı ve küresel Bitcoin hesaplama gücü kısa bir süreliğine %12 azaldı. Kazakistan'ın ABD'den sonra dünyanın en büyük ikinci Bitcoin hesaplama gücüne sahip olduğu bildiriliyor.

Bitcoin Madenciliği: İyi Şans ve Talihsizlik Bir Arada Var

Orta Asya'da bulunan Kazakistan, eski bir Sovyet ülkesiydi ve dünyanın en büyük kara ülkesiydi. Kazakistan eşsiz yerli kaynakları nedeniyle dünyanın en zengin kömür kaynaklarına sahip ülkelerden biridir. Ayrıca petrol, doğal gaz ve diğer doğal kaynaklar açısından da zengindir. Kazakistan'daki gelişmiş enerji altyapısı, özellikle termik santraller sayesinde, Kazakistan'ın yerli elektriği her zaman fazla olmuştur ve elektrik fiyatı dünyadakinden daha düşüktür (sadece 0,03 ABD Doları / kWh). Öte yandan, bölgenin kuzey kesimindeki yüksek coğrafya nedeniyle, bu bölgelerdeki iklim de nispeten serin ve bu da Bitcoin madenciliğinin gelişimi için mükemmel koşullar sağlıyor.

Bu yılın Mayıs ayından bu yana, "karbon tarafsızlığı" politikasının etkisi altında, Çin hükümeti bir kez daha yerli Bitcoin madenciliği işletmelerini sert bir şekilde çökertmeye ve ülkelerine geri göndermeye başladı. Çin'de dağıtılan birçok Bitcoin Madenciliği işletmesi başka bir çıkış yolu bulmak zorunda. Eylül 2019'da Çin'in küresel hash oranı bir zamanlar %75'e kadar çıktı, bu oran Mayıs 2021'de yaklaşık %45'e ve Temmuz'da neredeyse sıfıra düştü. Çin'in Bitcoin madenciliği üzerindeki yerel yasağı ile karşılaştırıldığında, Kazak hükümeti daha olumlu. Daha önce, Kazakistan Dijital Kalkınma Bakanı, hükümetin yerel kripto madenciliğini genişletmek için 715 milyon ABD Doları yatırım yapmayı planladığını ve daha önce 190 milyon ABD Doları tutarında bir yatırımı tamamladığını söylemişti. Kazakistan cumhurbaşkanı bir keresinde kripto para biriminin "mutlak yenilik" olduğunu söyledi. Blockchain, ülkede dijital gelişimin önemli bir yönü olarak kabul edildi ve ilgili endüstrilerin yasallaştırılması da devam ediyor.

Yukarıdaki nedenlerden dolayı Kazakistan, Bitcoin madenciliğine yatırım yapmak için sıcak bir nokta haline geldi. Geçen Haziran ayında, Çin'in borsaya kayıtlı ilk madencilik işletmesi olan Jianan Technology, Kazakistan'da kendi madencilik işini kurdu. Bu nedenle, Kazakistan'daki Bitcoin bilgi işlem gücünün küresel bilgi işlem gücü içindeki oranı giderek arttı ve geçen yıl Nisan ayında yüzde 8,2'ye ulaştı ve dünyada üçüncü sırada yer aldı. Cambridge Üniversitesi'nin verilerine göre, Ağustos 2021'de Kazakistan'ın madencilik bilgi işlem gücü dünyanın yaklaşık %18,10'unu oluşturuyor, dünyada ikinci sırada, yalnızca Amerika Birleşik Devletleri'nde ikinci sırada yer alıyor.


Ancak Kazakistan açıkça küresel bir madencilik cenneti olmaya tam olarak hazır değil. Çok sayıda Çinli madencinin yerleşimi ile Kazakistan'ın yerel elektrik tüketimi, 2021'de %8'den fazla artarak ve önceki yıllardaki ortalama %1 ~ 2 seviyesinin çok üzerinde artacaktır. Ekim 2021'de Kazakistan'daki üç büyük termik santral aşırı voltaj nedeniyle acil kapatma riskiyle karşı karşıya kaldı. Ülkenin elektrik şebekesi işletme şirketi KEGOC, maden işletmelerini, elektrik kesintisini hafifletmek için hükümet tarafından resmi olarak tescil edilmiş yalnızca 50 madenin elektrik tedarik etmesine izin verildiği konusunda da uyardı. Buna ek olarak, geçen yıl Haziran ayında Kazakistan cumhurbaşkanı tarafından imzalanan bir yasa tasarısına göre, ülke bu yıl 1 Ocak'tan itibaren yerli madencilik tarafından tüketilen elektrik enerjisi için bir ek Tenge (Kazak frangı, yaklaşık 0,0023 $) talep edecek ve bu da yerli madenciliği artıracak.

ABD Hisse Senetleri, Bilgi İşlem Gücü Krizinin Süperpozisyonu Nedeniyle Düştü

Geçen yıldan bu yana, COVID-19'un getirdiği bir dizi krizin etkisiyle küresel emtia fiyatları fırladı, tabi buna enerji fiyatları da eşlik etti. Almanya gibi AB ülkeleri doğalgaz fiyatlarını %800 artırdı. Bir enerji ülkesi olarak Kazakistan nihayet artan enerji fiyatlarının baskısına dayanamamış ve yeni yılın başında yerli doğalgaz fiyat kontrollerini iptal ettiğini duyurmuştur. Kazakistan'da sıvılaştırılmış doğal gazın yerel fiyatları bir gecede litre başına 60 Tenge'den litre başına 120 Tenge'ye yükseldi. Yerel sakinler geçimlerini büyük ölçüde doğal gaza bağladıklarından, bu durum yerel halk arasında hemen güçlü bir memnuniyetsizliğe yol açtı. 4 Ocakta hükümet doğal gaz fiyatını kısmen geri getireceğini ve cumhurbaşkanı ertesi gün istifasını kabul edeceğini açıklasa da faydası olmadı. Gösteriler ve şiddetli protestolar Kazakistan'ın birçok yerine yayıldı. Aslında halkın kızgınlığı sadece doğal gaz fiyatlarındaki artıştan değil, o zamandan bu yana COVID-19'daki yüksek işsizlik oranı, yoksulluk oranı ve moralsiz ekonomiden de kaynaklanıyor.

5 Ocak'a kadar, isyanlar Kazakistan'ın yerel ağını birkaç kez kesintiye uğrattı (aşağıdaki şekle bakın), ülkedeki madencilik işletmelerinin normal olarak İnternet'e erişmesini imkansız hale getirdi. Maden işletmesi Foundry'nin tahminine göre, bağlantı kesilmesi dünyadaki Bitcoin madencilerinin %15'ini "bağlantısız" hale getiriyor ve Bitcoin'in küresel işlem gücü kısa sürede %12 oranında azalıyor. Bu durum dört gün sürdü ve ayın 10'una kadar tam anlamıyla düzelmedi.


Ne yazık ki, 5 Ocak'ta Federal Rezerv'in Aralık ayında yayınlanan FOMC para politikası toplantısının tutanaklarına göre, toplantı üyeleri genel olarak enflasyon seviyesinin beklenenden daha kalıcı ve yukarı yönlü olduğuna inanıyor. Bu nedenle, varlık alım ölçeğinin azaltılmasını hızlandırmak amacıyla hükümet önlem olarak üç geçici faiz artırımı düzenlemelidir. Omicron'un etkisinin azalmamasına rağmen, Fed'in Mart toplantısında faiz oranlarını 0,25 puan artırma olasılığının %80'e ulaştığı bildiriliyor. Toplantı tutanaklarının açıklanmasının ardından sermaye piyasası hızlı tepki verdi ve başta Nasdaq olmak üzere üç büyük hisse senedi endeksi %3,34 değer kaybetti. NASDAQ endeksine teknoloji hisseleri hakim olduğu için endeksin Bitcoin ile iyi bir korelasyona sahip olduğu düşünülüyor.

Sonuç

Kazakistan'da çok sayıda maden işletmesinin yurt içi ağ bağlantısının kesilmesi nedeniyle Bitcoin ağına bağlanamadığı haberlerinin de etkisiyle, Fed'in faiz artırımı beklentisi önemli ölçüde yükseldi ve bu durum yatırımcıları Bitcoinin geleceği konusunda daha karamsar yaptı. Bu ikili faktörlerin etkisi altında Bitcoin ve tüm kripto para sektörü keskin bir düşüş yaşadı.


Ödül kazanmak için soruları yanıtlayın!


Yazar: Edward.H, Gate.io Araştırmacısı
*Bu yazı sadece araştırmacının görüşlerini yansıtmakta olup herhangi bir yatırım tavsiyesi içermemektedir.
*Gate.io bu makalenin tüm haklarını saklı tutar. Gate.io'ya atıfta bulunulması koşuluyla makalenin yeniden yayınlanmasına izin verilecektir. Diğer tüm durumlarda, telif hakkı ihlali nedeniyle yasal işlem yapılacaktır.
Şansınızı Kutusundan Çıkarın ve $6666 Ödül Kazanın
Hemen Kaydol
Hemen 20 Puanı alın
Yeni Kullanıcıya Özel: Puanları hemen talep etmek için 2 adımı tamamlayın!

🔑 Gate TR hesabı açın

👨‍💼 24 saat içinde KYC (Müşterini Tanı) işlemlerini tamamlayın

🎁 Puan Ödüllerini Alın

Hemen Alın
Dil ve bölge
kur

Dil ve bölgeyi seçin

Gate.TR'ye mi gideceksiniz?
Gate.TR artık aktif.
Tıklayıp Gate.TR'ye gidebilir veya Gate TR'da kalabilirsiniz.