• Dili ve Kuru Değiştir
  • Tercih Ayarları
    Yükselen/düşen rengi
    Başlangıç-Bitiş zamanı değişim yüzdesi
Gate Blog

Kripto haberlerine ve içgörülerine Açılan Kapınız

Gate.io Blog CEX mi yoksa DEX mi kullanmalıyım?

CEX mi yoksa DEX mi kullanmalıyım?

15 November 18:17


CEX ve DEX — Aralarındaki Farklar nelerdir?




Centralized Exchange (CEX): Merkezi bir şekilde sahibi olan bir şirket tarafından işletilen bir tür kripto para birimi borsası.


Decentralized Exchange (DEX): Blok zincirinde (yani akıllı sözleşmelerde) programlanan işlevselliğe dayalı kripto para birimleri alışverişi için bir platform. Trade eşler arası veya likidite havuzları arasındadır.


Merkezi olmayan bir borsanın (DEX), merkezi borsalara göre belirli avantajları vardır. Merkezi borsalarla (CEX'ler) karşılaştırıldığında, merkezi olmayan platformlar gözetim altında değildir, yani merkezi olmayan bir borsa platformunda işlem yaparken kullanıcıların özel anahtarları kendi başlarına tutulur.


Bu işlemlerin güvenli doğası, blockchain teknolojisinin temel faydalarından biridir ve DEX, sürekli genişleyen merkezi olmayan bir dünyada farklı DeFi ürünleri arasında gelişen bir buluştur.


Ama gerçekten birini diğerine tercih etmek zorunda mıyız? Bir kripto meraklısı olarak, hem CEX hem de DEX kendi yöntemleriyle faydalıdır. Bu makalede, her birinin kendi yollarıyla nasıl farklılaştığını daha derinlemesine inceleyeceğiz.





CEX — Merkezi Borsalar




Gate.io gibi merkezi borsalar (CEX), alıcıları ve satıcıları bir emir defteri aracılığıyla eşleştiren çevrimiçi trade platformlarıdır. Esasen çevrimiçi aracılık hesaplarıyla aynı şekilde çalışırlar, bu yüzden yatırımcılar arasında bu kadar popülerdirler.


1. Avantajları


Trading Hacimleri

Merkezi borsalar tipik olarak oldukça likittir. Örneğin Binance, günlük işlem hacimlerinde düzenli olarak 30 milyar dolardan fazla hacim yapıyor. Yeni başlayanlar için, bu aktif platformlar temel olarak varlıklarının herhangi bir zamanda sorunsuz bir şekilde değiştirilebileceğini garanti eder. Deneyimli traderlar için CEX'ler, nispeten büyük miktarlarda fonları dakikalar içinde içeri ve dışarı taşımak için bir yol sağlar.


Peer-to-Peer (P2P) Trading

Merkezi borsalar tipik olarak itibari paradan kriptoya giriş ve çıkışları destekler, yani örneğin yerel para biriminizle bitcoin satın almanıza izin verirler.


Daha fazla özellik

CEX'lerin desteklediği çok çeşitli dijital varlıkların yanı sıra, marj trading, kripto türevleri trade’i, borsa staking ve marj kredisi gibi bir varlığı diğeriyle değiştirmek dışında çok daha fazla özellik sunarlar.


Kullanım kolaylığı

Çoğu CEX'in sevecen bir özelliği, kullanıcı arayüzüdür. Yeni başlayanların çoğunun kripto paritelerine veya "long veya short" gibi basit terimlere aşina olmadığı düşünüldüğünde, CEX'ler kullanıcıları kripto alanına yönlendirmek için harika bir iş çıkarıyor. Binance gibi bazı CEX platformları, temel işlemler yapmak isteyen kullanıcılar için basit sürümlere sahiptir. Dahası, neredeyse çevrimiçi brokerlerle aynı şekilde işlev görürler, bu nedenle geleneksel yatırımcılar için tanıdık bir yüz gibi davranırlar.


Bonus: Gate.io'da Güvenlik

Rezerv Kanıtı denetimine başvuran ilk ana akım kripto borsası olduk, kriptografik olarak kullanıcı mevduatlarının bir Merkle Ağacı aracılığıyla platform tarafından güvenli bir şekilde tutulduğunu kanıtladık ve süreçteki yöntem için bir patent kazandık. Ayrıca Gate.io, hem kullanıcıları hem de yerel GateChain ekosistemimizi korumak için 100 milyon $ değerinde bir Kullanıcılar için Güvenli Varlık Fonuna (SAFU) sahiptir.


2. Dezavantajları


Merkezi trade platformları, yatırımcıların çevrimiçi aracılık hesaplarından alışık oldukları birçok avantajı sunarken, bir avuç önemli dezavantajla birlikte gelirler.


Sıkı Müşterini Tanı (KYC) Politikaları

Alım satım yaparken mahremiyetini korumak isteyen kullanıcılar için, bir CEX tercih edilecek borsa değildir. Merkezi borsalar, kullanıcılara katı KYC politikalarına tabidir. Kripto alıp satmak veya para çekmek için genellikle yüzünüzün bir fotoğrafını ve geçerli bir kimlik kartı yüklemenizi isterler.


Not your Keys, Not your Coins

While CEXs provide easy trading, high liquidity, etc., their wallets are custodial, meaning that they hold authority over your crypto. Gate.io recognized this demand from our clients, so we released Wallet.io, a decentralized wallet for investors who would like to keep their coins off our exchange.




DEX — Decentralized Exchange




PancakeSwap veya Uniswap gibi merkezi olmayan borsalar (DEX), kripto traderlarının tüm işlemleri blok zincirinde görüntüleyerek bir dijital varlığı diğerine dönüştürmesini sağlayan akıllı sözleşmelerle desteklenen özerk finansal protokollerdir.


1. Avantajları


DEX'lerin artan popülaritesi kısmen, bazı düzenleyici engellerden kaçmadaki başarılarını yansıtıyor olabilir. Bir DEX oluşturan şirket, finansal aracı veya karşı taraf olarak hareket etmekten kaçınır ve otonom olarak çalıştığı için müşterini tanı (KYC) veya kara para aklamayı önleme (AML) standartlarını karşılamak zorunda değildir. Aşağıdakiler dahil olmak üzere çeşitli özellikler kullanıcıları DEX'lere çeker:


Gizlilik ve Anonimlik

Merkezi olmayan bir borsa kullanmak, genellikle yalnızca cüzdanınızı bağlamanızı ve bir işlem imzalamanızı gerektirir. Kimlik doğrulama işlemi gerekmez.


Güvenlik

Merkezi olmayan borsalar genellikle iki nedenden dolayı merkezi borsalardan daha güvenlidir:


DeFi ve NFT Entegrasyonu

DeFi ve NFT'ler, blockchain alanının iki sınırıdır ve DEX'ler güçlü pervanelerdir. DEX'ler, kullanıcıların borç verme ve tasarruf ürünleri ile NFT projeleri dahil olmak üzere finansal hizmetler sağlayan akıllı sözleşmeler ve DApp'ler dünyasına erişmesine olanak tanır.


2. Dezavantajları


DEX, merkezi borsalara göre bazı avantajlar sağlarken, yeni kripto yatırımcılarının bilmesi gereken dezavantajları da var.


Sınırlı İşlevsellik

DEX'ler şu anda işlevsellik açısından sınırlıdır. Marj işlemleri, limit emirleri, vadeli işlemler, opsiyonlar vb. gibi özellikler genellikle kullanılamaz.


Verimlilik

Merkezi olmayan borsalar, çoğu blok zincirinin karşılaştığı ölçeklenebilirlik sorunları nedeniyle CEX'ler kadar hızlı ve verimli değildir. Merkezi borsalar, sorunsuz çalışmalarını sağlamak için hem zincir içi hem de zincir dışı mekanizmalar kullandıkları için bu sorunla karşı karşıya kalmazlar.


Likidite

DEX'ler, daha büyük yatırımcılarla çalışırken CEX'lerden daha fazla mücadele edebilir. Şu anda, boyut olarak en büyük CEX'lerle henüz rekabet edemiyorlar, bu nedenle çok fazla likidite sunamıyorlar. Yetersiz likidite ile karşılaştıklarında, büyük emirler "kayma (slippage)" adı verilen planlanmamış ek maliyetlerle karşılaşabilir.



CEX vs. DEX: The Bottom Line




Her iki tür kripto borsası da, kullanıcıların likidite, güvenlik ve kullanılabilirlik gibi temel unsurlardaki eşitsizliklerle kripto alıp satmasına olanak tanır.


Satoshi Nakamoto'nun Bitcoin geliştirme konusundaki temel fikirleriyle uyumlu bir DEX sürücüsünün tamamen merkezden uzaklaştırılması, Bununla birlikte, birçok trader için CEX'in performansı, ana akım borsaların kullanımını açıkça savunmaktadır.


Kripto alanına katılmak isteyen yeni başlayanlar için CEX'ler, trade yapmak için basit ve hızlı bir yol sağlar. Öte yandan DEX'ler, dijital fonları üzerinde gizlilik ve tam kontrol arayan deneyimli yatırımcılar için daha uygundur.





Yazar: Gate.io Araştırmacısı Peter L.

Bu yazı sadece araştırmacının görüşlerini temsil eder ve herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz.

Gate.io bu makalenin tüm haklarını saklı tutar. Gate.io'ya atıfta bulunulması koşuluyla makalenin yeniden yayınlanmasına izin verilecektir.

Diğer tüm durumlarda, telif hakkı ihlali nedeniyle yasal işlem yapılacaktır.


BTC/USDT + 5.94%
Şansınızı Kutusundan Çıkarın ve $6666 Ödül Kazanın
Hemen Kaydol
Hemen 20 Puanı alın
Yeni Kullanıcıya Özel: Puanları hemen talep etmek için 2 adımı tamamlayın!

🔑 Gate TR hesabı açın

👨‍💼 24 saat içinde KYC (Müşterini Tanı) işlemlerini tamamlayın

🎁 Puan Ödüllerini Alın

Hemen Alın
Dil ve bölge
kur

Dil ve bölgeyi seçin

Gate.TR'ye mi gideceksiniz?
Gate.TR artık aktif.
Tıklayıp Gate.TR'ye gidebilir veya Gate TR'da kalabilirsiniz.