• Dili ve Kuru Değiştir
  • Tercih Ayarları
    Yükselen/düşen rengi
    Başlangıç-Bitiş zamanı değişim yüzdesi
Gate Blog

Kripto haberlerine ve içgörülerine Açılan Kapınız

Gate.io Blog Tüketici Fiyat Endeksi Kripto Para Piyasasını Nasıl Etkiler?

Tüketici Fiyat Endeksi Kripto Para Piyasasını Nasıl Etkiler?

19 July 15:13

By Balcı B., Gate.io Researcher



[TL; DR]
· Tüketici fiyat endeksi (TÜFE), bir ekonominin ortalama toplam fiyat seviyelerindeki değişiklikleri ölçer.


· Tüketici sepeti, bir ülkenin kentsel sakinlerinin kullandığı temel malları ve diğer temel ürünleri içerir.


· Bir TÜFE'nin ana kategorileri arasında gıda, enerji, konut, sağlık ve ulaşım yer alır.


· Amerika Birleşik Devletleri Mayıs ayı TÜFE'sinde bir artış açıkladıktan kısa bir süre sonra çoğu kripto para biriminin fiyatları düştü.



Giriş

Kripto para fiyatlarını ve piyasaya olan güveni etkileyen temel sorunlar var. Temeller arasında enflasyon, faiz oranları ve gelir seviyeleri gibi ekonomik konular bulunmaktadır. Bunlar makroekonomik değişkenler olduğu için piyasa kontrol edemez, aksine onlara tepki verir. Hükümetler, piyasa performansının kritik bir belirleyicisi olan enflasyonu ölçmek için tüketici fiyat endeksini kullanır. Haziran ayında kripto piyasası, Amerika Birleşik Devletleri tüketici fiyat endeksindeki artışın ardından düştü. Bu makale, enflasyonun kripto para piyasası üzerindeki etkisini tartışıyor.


Tüketici Fiyat Endeksi nedir?





Tüketici fiyat endeksi (TÜFE), bir ülkenin toplam fiyat seviyesini ölçmek için kullanılan bir ölçüdür. Başka bir deyişle, bir ekonomideki fiyatların ortalama değişimini ölçer. Endeks, tüketicilerin satın alma gücünün artması veya azalmasını yansıtır. Ortalama fiyat bir önceki seviyenin altına düşerse deflasyon, üstüne çıkarsa enflasyon olur. Devlet, fiyat değişimini bir aylık veya yıllık gibi bir dönem için ölçer.


Tüketici sepeti ve ağırlıkları





TÜFE, bir mal ve hizmet sepetinin fiyat değişikliklerini ölçer. Bu sepet, kentsel hanelerin kullandığı başlıca ürünleri temsil etmektedir. Örneğin, Amerika Birleşik Devletleri'nde 200'den fazla mal ve hizmet kategorisi tüketici sepetini oluşturmaktadır. Tüketici sepeti, diğerleri arasında su ücretleri, otomobil kayıt ücretleri, araç geçiş ücretleri, konaklama ve giyim gibi temel malları ve diğer temel ürünleri içerir. Ana kategoriler Gıda, Enerji, Konut, Sağlık, Ulaşım ve Diğer giderleri içerir.


Tüketici sepetini oluşturan ürünler ağırlıklıdır. Her kategorinin değeri, toplamın belirli bir yüzdesidir. Ağırlıklara bir örnek aşağıdadır: “Gıda %13.4, Enerji %8.3, Diğer Emtialar, %21.5, Konut %32.5, Sağlık %6.9, Ulaşım %5,7 ve diğer giderler %11.7.” Bu durumda ağırlıklar %100'ü oluşturur ki bu her zaman olması gereken durumdur.


Bu hesaplamayı dikkat çekici ve güvenilir kılan şey, bir baz yılın olmasıdır. Bu nedenle, cari fiyatlar baz yılınkilerle karşılaştırılır. Bunları söyledikten sonra TÜFE'nin önemini tartışalım mı?



TÜFE'nin önemi





Özetlemek gerekirse, tüketici fiyat endeksi enflasyon ve deflasyonun bir ölçümüdür. Enflasyon, bir ekonomideki mal ve hizmet fiyatlarındaki genel artış anlamına gelirken, deflasyon, ürünlerin toplam fiyatlarındaki genel düşüştür. Sonuç olarak, TÜFE bir ekonominin performansının iyi bir göstergesidir. Hem hükümet hem de özel yatırımcılar, politika konularında kararlar almak için TÜFE'yi kullanır.

TÜFE, bir ülkedeki ücretler ve maaşlar üzerinde yaşam maliyeti ayarlamaları yaparken kullanışlıdır. İşverenler, çalışan kazançlarını aylık, üç aylık veya yıllık TÜFE rakamına göre ayarlar.


Hükümetler, TÜFE'yi ekonomi politikaları oluşturmak için bir temel olarak kullanır. Örneğin, hükümet enflasyonu düşürmek için politika önlemleri alabilir. TÜFE yüksekse, çoğu hükümet borçlanmayı pahalı hale getirmek için faiz oranlarını yükseltir ve böylece ülkenin para arzını sıkılaştırır.


TÜFE Sınırlamaları





Tüketici fiyat endeksinin bilmeniz gereken bazı sınırlamaları vardır. En büyük dezavantajlar, bilgi toplanmasından ve tüketici sepetinin bileşiminden kaynaklanmaktadır. Devlet zaman zaman tüketici sepetine yeni ürünler ekler. Bu durumda, TÜFE yeni ürünleri orijinal sepetin parçası olmadığı için yansıtmaz. İkincisi, TÜFE, ürünlerin kalitesindeki değişiklikleri hesaba katmaz. Örneğin, üreticiler ekmeğin kalitesini iyileştirdiyse, TÜFE lezzet ve besin değerindeki iyileşmeyi hesaba katmaz. Sadece fiyat değişikliği ile ilgilenir.


Ayrıca, TÜFE, nüfusun alt gruplarının harcamalarını ve tercihlerini yansıtmamaktadır. Örnek olarak, tüketici sepeti kırsal alanlardaki insanları değil, kentsel sakinlerin yaşam tarzını yansıtır. Bu nedenle, verilerin toplanmasında kullanılan evren örnekleri, evrenin çeşitli kesimlerini temsil etmemektedir.


TÜFE'nin kripto piyasasına etkileri





Uzun zamandır kripto uzmanları kripto para birimlerinin enflasyona karşı koruma sağladığına inanıyordu. Ancak son gelişmeler enflasyonun kripto para piyasasını olumsuz etkilediğini gösterdi. Aslında, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki TÜFE'deki son artış, Haziran ayında birçok kripto para biriminin fiyatlarında keskin düşüşe neden oldu. Nitekim Haziran ayı başında ABD, TÜFE'nin yıllık bazda %8,6, Mayıs ayı için aylık bazda %1 arttığını açıkladı. Bununla ilgili yorum yapan Çalışma İstatistikleri Bürosu, akaryakıt, barınma ve gıda gibi birçok temel ihtiyaçta fiyat artışları yaşandı. Örneğin, enerji endeksi aylık bazda %3,9 arttı. Özellikle, BTC gibi madencilik kripto para birimlerinin maliyetinde bir artışla sonuçlanacak olan elektrik fiyatında yıllık %12'lik bir artış oldu.


Kripto piyasası istatistikleri, TÜFE'deki artışın çoğu kripto para birimini etkilediğini gösteriyor. Örneğin, Haziran 2022'nin ilk yarısında büyük bir kripto para satışı oldu. 13 Haziran'a kadar toplam kripto para piyasası değeri 1 trilyon dolardan yaklaşık 977 milyara düştü. CoinMarketCap'e göre, bazı kripto para birimleri bu süre içinde %17'ye kadar değer kaybetti.


12 ila 13 Haziran arasında uzanan 24 saat içindeki büyük kripto para birimlerinin fiyat hareketlerine odaklanalım. BTC'nin fiyatı 24 saat içinde %10 düşerken, hakimiyeti %0,36 azaldı. Toplamda, BTC fiyatı bir hafta içinde %20.86 düştü.


Aynı 24 saat içinde, ETH fiyatı 7 gün içinde %13 ve yaklaşık %33 düştü. Ancak, piyasa değeri bazında ikinci konumunu korumuştur. BNB, 24 saat içinde %10 ve 7 gün içinde %25 fiyat düşüşü kaydetti.


Durum diğer kripto para birimlerinde de benzerdi. XRP fiyatında 24 saat içinde %8, bir hafta içinde %20 düşüş oldu. Cardano, Dot ve TRX fiyatları da aynı dönemde önemli ölçüde düştü.



Sonuç





Tüketici fiyat endeksi, ekonomideki mal ve hizmet fiyatlarındaki genel değişimi ölçer. TÜFE'deki artış enflasyonu gösterirken, düşüş deflasyon olduğu anlamına gelir. Ulusal hükümetler, ulusal ekonomik politikalar oluştururken TÜFE'yi kullanır. Amerika Birleşik Devletleri Mayıs ayı için TÜFE'yi açıkladıktan sonra, kripto para birimleri fiyatlarında genel bir düşüş oldu ve bu da toplam kripto piyasası kapitalizasyonunu azalttı.



Yazar: Gate.io Araştırmacısı Mashell C., Çevirmen: Baturalp BALCI

Bu makale sadece araştırmacının görüşlerini temsil etmekte olup herhangi bir yatırım önerisi niteliği taşımamaktadır.

Gate.io, bu makalenin tüm haklarını saklı tutar. Gate.io'ya atıfta bulunulması koşuluyla makalenin yeniden yayınlanmasına izin verilecektir. Her durumda, telif hakkı ihlali nedeniyle yasal işlem yapılacaktır.


BTC/USDT + 3.44%
ETH/USDT + 3.01%
GT/USDT + 1.76%
Şansınızı Kutusundan Çıkarın ve $6666 Ödül Kazanın
Hemen Kaydol
Hemen 20 Puanı alın
Yeni Kullanıcıya Özel: Puanları hemen talep etmek için 2 adımı tamamlayın!

🔑 Gate TR hesabı açın

👨‍💼 24 saat içinde KYC (Müşterini Tanı) işlemlerini tamamlayın

🎁 Puan Ödüllerini Alın

Hemen Alın
Dil ve bölge
kur

Dil ve bölgeyi seçin

Gate.TR'ye mi gideceksiniz?
Gate.TR artık aktif.
Tıklayıp Gate.TR'ye gidebilir veya Gate TR'da kalabilirsiniz.