• Dili ve Kuru Değiştir
  • Tercih Ayarları
    Yükselen/düşen rengi
    Başlangıç-Bitiş zamanı değişim yüzdesi
Gate Blog

Kripto haberlerine ve içgörülerine Açılan Kapınız

Gate.io Blog Zincir İçi _On-Chain_ Gizliliğin Kripto Üzerindeki Etkisi

Zincir İçi _On-Chain_ Gizliliğin Kripto Üzerindeki Etkisi

11 July 08:39

By Balcı B., Gate.io Researcher



[TL; DR]

Kripto para biriminin/blok zincirinin halka açık ve şeffaf doğası, başlangıcından bu yana bir sorun olmuştur.


En önemlisi, Merkezi Olmayan Finans (Defi) protokolü gizlilikten yoksundur.


Blockchain geliştiricileri tarafından gizlilik ve anonimlik özelliklerinin geliştirilmesi, zincir üzerinde gizliliktir.


Zincir üstü gizlilik, kripto işlemlerinin anonimliğini artırır.


Zincir üstü gizlilik, gönderen, alıcı ve işlem tutarının ayrıntılarını mühürler.


Mahremiyetin, Merkezi olmayan finans protokolleri ile geleneksel finans kurumları arasındaki ayırt edici özellik olması beklenmektedir.


Zincir üstü gizlilik özelliği, Devlet yetkilileri de dahil olmak üzere herkese fayda sağlama eğilimindedir.


Kriptodaki zincir üstü gizliliğin en büyük etkisi, bilinmemek isteyen ve işlemlerinin diğer üçüncü şahıslar tarafından erişilebilir olmasını istemeyen kripto kullanıcılarının güvenini geri kazanmasıdır.


Zincir üstü gizlilik özelliğinin olumsuz etkisi, terörizmin finansmanını ve kara para aklama faaliyetlerini teşvik etmesidir.


Z-cash, Grin ve Beam gibi blok zinciri protokolleri, üst düzey zincir üstü gizlilik özellikleriyle oluşturulmuştur.


Kripto para ekosistemi her geçen gün genişliyor. Triple-A'ya göre, dünya çapında 300 milyondan fazla kripto kullanıcısı var ve 180'den fazla işletme zaten kripto para birimi ödemelerini kabul ediyor.


Kuşkusuz, kripto kullanıcılarının sayısının artmaya devam etmesinin ve kripto tokenlerinin bir yatırım olarak kitlesel olarak benimsenmesinin çeşitli nedenleri var. Ancak bazı uzmanlar, önemli nedenlerden birinin kripto para biriminin gizlilik özelliği olduğunu iddia ediyor.


Bu yazımızda kriptodaki On-chain gizlilik mekanizmasını belirleyeceğiz ve bu gizlilik özelliğinin kripto üzerindeki etkisini analiz edeceğiz.


Zincir İçi Gizlilik Nedir?





Kripto para birimi ve blok zincirinin kamusal doğası bir sorun olmuştur ve geliştiriciler, kripto işlemlerinin güvenlik ve gizlilik özelliklerini iyileştirmek için çeşitli yollar geliştirmektedir.


Önemli bir endişe, anlamlı bir mahremiyetten yoksun olan Merkezi Olmayan Finans (DeFi) protokolüdür. Son zamanlarda, geliştiriciler ilerleme kaydetti ve blok zinciri işlemleri artık zincir üstü gizlilik olarak adlandırılan tutarlı bir gizliliğe sahip.


Zincir üstü gizlilik, kripto işlemlerinin anonimliğini artırır. Gönderici, alıcı ve işlem detayları korunur ve üçüncü şahıslar tarafından erişilemez.


Zincir üstü gizlilik, kripto işlemlerine yüksek düzeyde anonimlik sağlar. Göndericilerin adresleri, işlem miktarı ve alıcıların adresleri dahil olmak üzere kripto işlemlerindeki üç sırrı da korur.


Kriptodaki zincir üstü gizlilik, güvenlik özelliklerini atlamayı ve kripto işlemlerinin gizli ayrıntılarını açmayı son derece zorlaştırır.



Kriptoda Gizlilik Neden Önemlidir?





Çoğu finansal hizmet ve kripto token kullanım durumları, geleneksel finansal kurumlarda mevcuttur. Sınır ötesi para gönderme ve alma işlemleri geleneksel bankalar aracılığıyla yapılabilir.


Merkezi Olmayan Finansmanın öne çıkmasının en önemli nedenlerinden biri gizlilik ve anonimlik özelliğidir. Birçok DeFi kullanıcısı ve kripto sahibi, finansal hesaplarının başkaları tarafından bilinmesini istemiyor ve finansal faaliyetlerinin izlenmesini ve servetlerinin açığa çıkmasını istemiyor.


Gizlilik, kriptoda doğal bir özellik olmalıdır. Bu nedenle kripto meraklıları, zincir üzerinde gizlilik uygulayan blok zincir protokollerini ve kripto platformlarını gördüklerinde, onu benimseme eğilimindedirler.


Benzer şekilde, Devlet kurumları ve uluslararası kuruluşlar, kriptoda zincir üstü gizlilikten yararlanma eğilimindedir. Bu kuruluşlar, hayır işleri, insani faaliyetler ve bağış toplama dahil olmak üzere çeşitli faaliyetlerde bulunur.


Zincir üstü gizlilik, onlara yardım etmek ve halkın gözünden uzak tutmak istedikleri çeşitli etkinliklere bağış yapmak için ihtiyaç duydukları gizliliği sağlar.


Örneğin, kripto bağışlarının devam eden Ukrayna-Rus savaşı üzerindeki etkisi ölçülemez. Bu bağış toplamanın başarısına katkıda bulunan kriptonun anonimlik özelliğidir.


Uzmanlar, Rus yaptırımları nedeniyle Ukrayna'nın yanında yer almak istemeyen birçok ülke ve uluslararası kuruluşun Rusya'nın kripto cüzdanına bağışta bulunduğunu belirtti.


Zincir İçi Gizliliğin Kripto Üzerindeki Etkileri





Kripto para biriminin satış noktalarından biri, anonimlik ve gizlilik özelliğidir. Bitcoin gibi kripto tokenleri, kriptografiye dayalı finansal değerlere sahiptir. Halka açık blokajlar olarak kabul edilmelerine rağmen, sadece takma adlardır.


Tüm işlemler ve ayrıntılar, bazı aktörlerin erişebildiği ancak halktan korunan halka açık deftere kalıcı olarak kaydedilecektir. Dolayısıyla zincir üstü gizlilik tam bir anonimlik değildir; bu sadece eskiden var olanın bir yükseltmesidir ve kripto işlemlerinin gizliliğini geliştirir.


Zincir içi gizliliğin önemli etkisi, kripto kullanıcılarının ve yatırımcıların daha büyük bir yüzdesinin işlem ayrıntılarının kamu, finansal düzenleyiciler veya Hükümet tarafından bilinmesini istememesidir.


Bu neden, Hükümet yetkililerinin ve Avrupa Birliği, Rusya Hükümeti, İran ve diğer birçok uluslararası kuruluşun kendi yetki alanlarında kripto piyasasının faaliyetlerini kontrol etmek için çeşitli düzenlemeler önerdiği bir zamanda gerçek.


Bazı uzmanlar, zincir içi gizliliğin kripto para birimine zarar vereceğini düşünüyor. Bu uzmanlar ve sektör oyuncuları, kara para aklama ve terörizmin finansmanının son zamanlarda yükselişte olduğunu vurguladı.


Raporlar, kripto para işlemlerinin bu yasa dışı faaliyetleri körüklemeye devam ettiğini ve işlem ayrıntılarının anonimliğinin bu yasa dışı faaliyetleri sürdürmeyi kolaylaştırdığını gösterdi. Çalınan fonları itibari paradan kripto para birimine dönüştürmek kolaydır ve bunun tersi de geçerlidir.


Aynı şekilde, finansör (gönderici) ve teröristlerin (alıcı) kimliği çözülmeden teröristlerin operasyonları için kullandıkları bilinmeyen bir cüzdandan başka bir bilinmeyen cüzdana para aktarmak kolaydır.


Sonuç





Zincir üstü gizlilik iyi bir yeniliktir ve şüphesiz daha fazla kullanıcıyı kripto para ekosistemine çekecektir. Etki büyük ölçüde olumlu ve kripto para birimini etkileyecek olsa da, olumsuz etkisi var.


On-chain'in derinlemesine anlaşılması, işlemlerin %100 anonim veya gizli olmadığını gösterir; yalnızca gizliliği artırır ve üçüncü taraf aktörlerin erişimini kısıtlar. Üst düzey zincir gizliliğine sahip "orijinal gizlilik madeni paralarından bazıları Z-cash, Grin ve Beam'dir.



Yazar: Gate.io Araştırmacısı: Valentine A., Çevirmen: Baturalp BALCI

Bu makale sadece araştırmacının görüşlerini yansıtmakta olup, yatırım önerisi niteliği taşımamaktadır.

Gate.io, bu makalenin tüm haklarını saklı tutar. Gate.io'ya atıfta bulunulması koşuluyla makalenin yeniden yayınlanmasına izin verilecektir. Her durumda, telif hakkı ihlali nedeniyle yasal işlem yapılacaktır.


BTC/USDT + 3.30%
ETH/USDT + 3.19%
GT/USDT + 1.83%
Şansınızı Kutusundan Çıkarın ve $6666 Ödül Kazanın
Hemen Kaydol
Hemen 20 Puanı alın
Yeni Kullanıcıya Özel: Puanları hemen talep etmek için 2 adımı tamamlayın!

🔑 Gate TR hesabı açın

👨‍💼 24 saat içinde KYC (Müşterini Tanı) işlemlerini tamamlayın

🎁 Puan Ödüllerini Alın

Hemen Alın
Dil ve bölge
kur

Dil ve bölgeyi seçin

Gate.TR'ye mi gideceksiniz?
Gate.TR artık aktif.
Tıklayıp Gate.TR'ye gidebilir veya Gate TR'da kalabilirsiniz.