• Dili ve Kuru Değiştir
  • Tercih Ayarları
    Yükselen/düşen rengi
    Başlangıç-Bitiş zamanı değişim yüzdesi
Gate Blog

Kripto haberlerine ve içgörülerine Açılan Kapınız

Gate.io Blog DeFi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

DeFi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

23 May 10:56

[TL;DR]

Blok zinciri teknolojisindeki önemli gelişmelerden biri dijitalleştirilmiş finansal hizmettir.


Merkezi Olmayan Finansın kısaltması olan DeFi, dijital finansal hizmetleri ve faaliyetleri kapsar.


DeFi uygulamaları blok zinciri teknolojisi üzerine kuruludur.


DeFi uygulamaları finansal işlemler, takas, alış ve satış yapmanızı sağlar.


DeFi'nin tarihçesine dair birçok anlatı var.


Öne çıkanlar arasında, Ethereum blok zincirinde finansal hizmetleri etkinleştirecek bir uygulamanın nasıl oluşturulacağı konusunda geliştiriciler ve girişimciler arasında yapılan telgraf sohbeti yer alıyor.


Diğer hesaplar, uygulamaların ve blok zinciri protokollerinin başlatılmasına işaret ediyor.


DeFi uygulamalarının özellikleri farklılık gösterir; ancak standart özelliklere sahiptirler.


Anahtar Kelimeler: DeFi, uygulamalar, finans, blok zinciri, protokol, merkezi olmayan.



[Makalenin tamamı]


Teknolojik ilerleme ve yenilik dünyayı kasıp kavuruyor. Teknolojik yenilikler üzerinde önemli bir spot ışığı blok zinciri ağıdır.


Blok zinciri ağı, uygulama ve yazılım geliştiricilerin platformlarını çeşitli amaçlar için sıfırdan oluşturmalarını sağlar.


Blok zinciri ağında bir oyun platformu, dijital sanat platformu, pazar yeri ve Finansal hizmet sağlayıcıları oluşturabilirsiniz.


Blok zinciri teknolojisi üzerinden dağıtılan Finansal hizmet uygulamalarına DeFi adı verilir ve DeFi, Merkezi Olmayan Finansın kısaltmasıdır.


Bu noktada DeFi'nin tanımını öğreneceğiz.



DeFi Nedir?





Resim: Skalex


DeFi, kapsayıcı ve kapsamlı bir terimdir. DeFi, tüm geleneksel finansal hizmetleri gerçekleştirmenizi sağlayan blok zincirindeki tüm merkezi olmayan uygulamaları ve projeleri gösterir.


Merkezi Olmayan Finans (DeFi) uygulamasını kullanarak, merkezi olmayan platformlarda işlemler, satın almalar, takaslar yapabilir ve parasal jetonları değiştirebilirsiniz.


Blok zinciri geliştiricilerinin DeFi uygulamalarının ne kadar karmaşık olmasını istediklerine bağlı olarak, birkaç tür DeFi uygulaması vardır.


Bu uygulamalar, jetonları ödünç almanıza, ödünç vermenize ve takas etmenize izin veren birincil kullanım durumlarından akışlı ödemeler, sentetik varlıklar oluşturma ve piyango oynama gibi gelişmiş kullanımlara kadar çeşitlilik gösterir.


DeFi protokolünün daha net bir resmini vermek için, merkezi olmayan bir finans protokolünü geleneksel finansal hizmetlerden ve bazı popüler DeFi protokollerinden ayıran özellikleri, tarihçesini inceleyeceğiz.



DeFi Tarihçesi




Resim: Medium


Merkezi Olmayan Finans protokolünün geçmişine dair çeşitli hesaplar var, ve tartışmalı olmayan izlenebilir kayıtlarla birkaçını belirleyeceğiz.


DeFi'nin lansmanının ilk açıklaması 2009'a kadar uzanıyor. Bazı sektör oyuncuları, Bitcoin piyasaya sürülmesini halka açılan ilk DeFi protokolü olarak tanımladı.


Bitcoin , blockchain ağındaki ilk merkezi olmayan uygulamadır. Bireylerin varlıklarını kontrol etmelerine, işlem yapmalarına ve diğer finansal hizmetleri sağlamalarına izin verdi. Bunlar, DeFi protokolünün temel özellikleridir.


Bitcoin , DeFi protokolüne dahil olmasına ve internetteki herkese açık olmasına rağmen, uzmanlar DeFi'nin tüm potansiyelini gerçekleştiremeyeceğine inanıyor.


2015 yılında Ethereum, dijital finansal hizmetin ikinci neslini simgeleyen DeFi protokolünü başlattı.


DeFi'nin tüm potansiyelini daha da gerçekleştirmek için Ethereum blok zinciri geliştiricileri MakerDAO'yu başlattı.


MakerDAO, token sahibinin (Dai stabil coin) onu Ether (Ethereum'un jetonu) ile takas etmesini sağlayan ethereum tabanlı bir protokoldür. MakerDAO, DeFi protokolünde gelişmiş bir düzenleme getirdi.


MakerDAO, ödünç verme protokolüne, sabit paraya, birbirine bağlı ekosisteme ve açık, izinsiz finansal hizmetlere sahiptir. Bu DeFi protokolü, dolar sabitli dijital eşdeğere sahiptir.


Eylül 2018'de Compound Finance, DeFi protokolünü başlattı. Bu DeFi uygulaması, borçluların kredi alması için merkezi olmayan bir pazar yarattığı için tarihte önemlidir.


Teminatlı kredileri borç veren olarak alan borçlular tarafından ödenen faiz oranlarına hakkınız vardır.


Bir başka popüler hesap, “DeFi” teriminin Ağustos 2018'de tasarlandığını söylüyor. Set Protocol'den Inje Yeo, 0x'ten Blake Henderson ve Dharma'dan Brendan Forster arasındaki bir telgraf sohbetinde, açık bir finansal yapı oluşturma konusunda zihinlerini ovuşturdular. Ethereum'da uygulama.


Bu Ethereum geliştiricileri ve girişimciler arasındaki sohbet, “DeFi”nin benimsenmesine yol açtı. Düşünülen diğer isimler arasında Open Horizon, Lattice Network ve Open Financial Protocols sayılabilir.


2018'den beri birkaç geliştirici, DeFi uygulamaları oluşturmak için blok zinciri teknolojisinden yararlanmaya devam etti. Şu anda birkaç DeFi uygulaması, çevrimiçi kullanıcıların finansal işlemlerini sorunsuz bir şekilde gerçekleştirmelerini sağlıyor.


Bu noktada, Merkezi Olmayan Finans (DeFi) protokolünün özelliklerini vurgulamak önemlidir.



DeFi Özellikleri





Image: DevTeam.Space


DeFi özellikleri şunlardır:


Merkeziyetsizlik

DeFi protokolleri merkeziyetsizdir. Merkezi olmayan finansal uygulamalar, halka açık blok zincirleri üzerine kuruludur.


DeFi protokollerinin merkezi olmayan yapısı, onu çeşitli konumlara yayılmış binlerce düğüm tarafından çalıştırılmasını sağlar. DeFi platformları, bir kullanıcı topluluğu tarafından geliştirilir ve yönetilir.


Faaliyetler, işlemler ve karar verme merkezi olarak kontrol edilmez. Platform kullanıcıları finansal uygulamaların sahibi olur, karar verme sürecine katılır ve değişiklik ve güncellemeler önerir.


Açık Kaynak

DeFi protokolü açık kaynaktır. DeFi uygulamalarının erişilebilirliği konusunda herhangi bir sınır veya sınır yoktur. DeFi, herkesin internete her yerden erişebildiği internete benzetiliyor.


Dijital formatlarında sorunsuz bir şekilde işlem yapabilir, jeton alışverişi yapabilir ve borç alıp ödünç verebilirsiniz. DeFi protokolü, blok zincirindeki bütün bir ekosistemdir.


DeFi protokolünü çalıştıran kod ve mekanizmalar, tüm paydaşların görmesi için açık ve erişilebilir durumdadır. Paydaş olarak uygulamanın nasıl çalıştığını görebilir, inceleyebilir ve doğrulayabilirsiniz.


Gözetim Dışı

DeFi protokolü, dağıtılmış bir ağ üzerinden çalışır. İnsanlar varlıklarını ve jetonlarını kontrol edebilir, değerleri aktarabilir ve bir kişiden diğerine değiştirebilir.


Dijital varlıklarınızı kontrol etmek için aracılara ihtiyacınız yoktur. Her kullanıcının blok zinciri cüzdanlarının anahtarları vardır ve yalnızca varlıkları yönetebilir.


Uzmanlar DeFi'nin gözetim altında olmadığını söylediğinde, platform varlığınızın gözetimine sahip değildir ve DeFi uygulamaları yalnızca kapı bekçileri olarak hizmet eder.



Sonuç




DeFi uygulamasının, fikrin doğduğu yer olarak kabul edilebilecek birçok tarihi olayı var. Bazı uzmanlar, DeFi protokolünün kökeninin, ethereum gibi uygulamalar üzerinden piyasaya sürülmesine ve dağıtılmasına kadar uzandığına inanıyor.


Tartışmadan kaçınmak için bu makale, birkaç uzmanın DeFi protokolünün nasıl başlatıldığına ilişkin önemli tarihsel açıklamalarını vurgulamaktadır.


Birkaç uygulama blok zinciri teknolojisinden yararlanırken, tümü yukarıda listelenen özelliklere sahip değildir. Bu özellikleri içeren bazı popüler blockchain uygulamaları, Merkezi Olmayan Finans protokolleri altında gruplandırılmıştır.


Bunların arasında öne çıkanlar arasında Ethereum ( Uniswap, Synthetix, Balance swap), Curve Finance, Yearn Finance ve diğerleri sayılabilir.



Yazar: Valentine. A , Gate.io Researcher


Bu yazı sadece araştırmacının görüşlerini yansıtmakta olup herhangi bir yatırım önerisi içermemektedir.


Gate.io bu yazının tüm haklarını saklı tutar. Gate.io'ya atıfta bulunulması koşuluyla makalenin yeniden yayınlanmasına izin verilecektir. Her durumda, telif hakkı ihlali nedeniyle yasal işlem yapılacaktır.


BTC/USDT + 3.16%
ETH/USDT + 2.19%
GT/USDT + 1.05%
Şansınızı Kutusundan Çıkarın ve $6666 Ödül Kazanın
Hemen Kaydol
Hemen 20 Puanı alın
Yeni Kullanıcıya Özel: Puanları hemen talep etmek için 2 adımı tamamlayın!

🔑 Gate TR hesabı açın

👨‍💼 24 saat içinde KYC (Müşterini Tanı) işlemlerini tamamlayın

🎁 Puan Ödüllerini Alın

Hemen Alın
Dil ve bölge
kur

Dil ve bölgeyi seçin

Gate.TR'ye mi gideceksiniz?
Gate.TR artık aktif.
Tıklayıp Gate.TR'ye gidebilir veya Gate TR'da kalabilirsiniz.